open-navfaktor-logo
search
Fondacija IPP
Priprema se protestni performans zbog mise za Bleiburg: Tuzla je uz antifašističko Sarajevo
Fondacija "Istina pravda i pomirenje“ iz Tuzle organizirat će 16. maja protestni performans pod nazivom "Tuzla je uz antifašističko Sarajevo“, povodom svete mise u sarajevskoj katedrali za blajburške žrtve čije je održavanje najavljeno istog dana.  
13.05.2020. u 12:04
get url
text

Fondacija "Istina pravda i pomirenje" iz Tuzle organizirat će 16. maja protestni performans pod nazivom "Tuzla je uz antifašističko Sarajevo", povodom svete mise u sarajevskoj katedrali za blajburške žrtve čije je održavanje najavljeno istog dana.

Predsjednik ove fondacije Sinan Alić najavio je danas na press konferenciji da će performans biti upriličen u 12 sati na Trgu slobode u Tuzli.

- U jednom polukružnom špaliru će se nalazi 59 osoba, na propisnom razmaku i s maskama. Svaki od tih ljudi će držati 59 panoa na kojim se objašnjava što se to dogodilo u Bleiburgu - kazao je Alić.

Kako su naveli iz Fondacije "Istina pravda pomirenje", performans će biti održan u šutnji, a svaki građanin će se moći pridružiti.

Također, skup je, kako su rekli, najavljen MUP-u Tuzlanskog kantona.

- Poruke će ovisiti od posmatrača. Neki će reći da štitimo boljševike, neki da štitimo komuniste. Mi želimo kazati da neko manipuliše onim što se dogodilo u Bleiburgu. I nije čudo ni što manipulišu onim što se dogodilo u Srebrenici, u Ahmićima, u Tarčinu, u Grabovici. Ili se povećava broj žrtava ili se te žrtve izvode iz konteksta i poturaju vojnicima. Mi želimo poručiti da ko god to radio, da li katolička crkva ili kardinal Puljić ili neki drugi kardinal, da izjedanačava žrtve sa zločincima - ustvrdio je Alić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.