open-navfaktor-logo
search
Novi Grad Sarajevo
Priprema se izgradnja kružnog vijadukta na Devetoj transverzali
U sklopu priprema za izgradnju kružnog vijadukta u Boljakovom Potoku koji će Devetu transverzalu spajati sa ulicom Safeta Zajke, tokom vikenda započelo je uklanjanje poslovnih objekata privremenog karaktera koji se nalaze na lokalitetu budućeg objekta.
09.08.2022. u 15:08
get url
text
Deveta transverzala

Kompletan objekat kružnog toka će se nalaziti na stubovima, cijeli prostor platoa od oko 2.000 kvadrata ispod njega bit će u funkciji naselja. Jedan dio tog prostora će biti namijenjen za parkiranje vozila, ali i za poslovne i druge sadržaje, kao i pješačku zonu.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni saobraćajni projekat koji se realizuje u općini Novi Grad. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja KS-a, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.

Deveta transverzala će predstavljati najkraći saobraćajni pravac iz stambenih naselja s desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju, odnosno dalje prema Centru ili prema Ilidži.

{$galerijaFotografija}

Uklonjen je dio objekata koji se nalaze na dijelu zemljišta gdje će biti postavljeni šipovi koji će u budućnosti nositi konstrukciju vijadukta. Ostatak objekata trebao bi biti uklonjen tokom narednog vikenda. Uklanjanjem objekata koje je izvršeno stvoreni su preduvjeti za nastavak radova na konstrukciji kružnog toka, te se na gradilištu očekuje dolazak specijalne mašine za bušenje šipova, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Nakon što je okončan postupak eksproprijacije, izvođač radova izvršio je rušenje individualnog stambenog objekta na ulazu u ulicu Hekim Oglu Ali-paše obzirom da je to jedna od ulica čije se priključenje na saobraćaj djelimično izmješta izgradnjom kružnog toka, te se stvaraju bolji uvjeti za sigurnije odvijanje saobraćaja u ovoj veoma strmoj ulici.

Prije nego se krenulo sa izgradnjom završne faze Devete transverzale Općina Novi Grad izgradila je novi stadion sa umjetnom travom kod kružnog toka na LOT-u 2C, kako bi se prostor koji su koristili sportski klubovi, prije svega klub Biser 96 prebacio na novoizgrađeni stadion. Izgrađena je i nova ambulanta u prostorijama sportske dvorane u školi "Umihana Čuvidina", a prostorije BH pošte izmještene su u adaptirani prostor u sklopu MZ "Alipašin Most-1".

 

Deveta transverzala, 09.08.2022
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.