open-navfaktor-logo
search
Roditelji, oprez
Pripazite šta vam djeca piju: Evo trika kako da im voda postane omiljeni napitak
Voćni sadržaj i prirodan okus često su "obogaćeni" pojačivačima okusa, dodatkom šećera i boje, a to dugoročno uzrokuje propadanje dječijih zuba te može utjecati na povećanje težine kod mališana
10.10.2019. u 19:32
get url
text

Šarene kartonske kutijice sa sokom namijenjene djeci lagane su, praktične za njihovu ručicu i lako se prenose. No, u njihovom sadržaju previše je šećera i ne preporučuju se na dnevnoj bazi, kažu njemački stručnjaci za zdravlje djece.

Njemački stručnjaci nadalje tvrde da, bez obzira na to što na kutiji stoji oznaka "voćni sok", ne znači da je riječ o napitku punom vitamina i minerala.

Voćni sadržaj i prirodan okus često su "obogaćeni" pojačivačima okusa, dodatkom šećera i boje, a to dugoročno uzrokuje propadanje dječijih zuba te može utjecati na povećanje težine kod mališana.

Sokovi u malim pravougaonim kutijama obično na jedan decilitar sadrže oko 55 grama šećera. Stoga se roditeljima savjetuje da detaljno prouče popis sastojaka. Alternativa je, kažu njemački stručnjaci, uvijek zdrava i za okolinu sigurna - voda. Nepotrebno je isticati da je u procesu djetetovog prihvatanja bilo kojeg novog okusa potrebno puno strpljenja i kreativnosti.

Njemački stručnjaci preporučuju roditeljima da običnu vodu aromatiziraju kriškama voća koje je djetetu omiljeno, dodaju malo soka nekog agruma ili, primjera radi, ubace listiće nane. A za raznolikost i slađi okus, dio voćnog soka može se pomiješati s tri dijela vode i na taj način razrijediti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.