open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo u Banjoj Luci
Pripadnici tzv. Vojske RS-a izviždali Dragana Čovića i zastupnike po dolasku u NSRS
Pripadnici tzv. Vojske Republike Srpske izviždali su ispred Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji se došao obratiti zastupnicima na posebnoj sjednici NSRS-a, na kojoj će se raspravljati o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji.
01.02.2022. u 12:37
get url
text

U pratnji Čovića je došao i potpredsjednik RS-a Josip Jerković. Pripadnici tzv. Vojske RS-a okupili su se ispred Narodne skupštine, pred početak posebne sjednice, tražeći datum posebne sjednice o njihovim pravima.

Nezadovoljni su, navodno, i zbog poziva upućenih Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se obrate zastupnicima. Kažu da će biti ispred dok im se neko ne obrati.

Podržao ih Vukanović

Podržao ih je zastupnik iz Trebinja Nebojša Vukanović, kojeg jedino nisu izviždali. Pokušao im je prići i Vlado Đajić, zastupnik SNSD-a i predsjednik Gradskog odbora te stranke u Banjoj luci, ali su i njega izviždali, kao i druge zastupnike i goste koji su dolazili u zgradu NSRS-a.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci, a zastupnici će raspravljati o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji u BiH. Sjednicu je sazvao predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović.

Na skupštinskom kolegiju je ranije dogovoreno da će gostima biti odobreno obraćanje od ukupno 25 minuta. Zastupnicima RS-a će se obratiti i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je stigao u NSRS, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv predsjednika NSRS-a Nedeljka Čubrilovića da govori na ovoj sjednici uz obrazloženje da se o pitanjima BiH treba govoriti u državnim institucijama, kao i da SDA već ima svoje predstavnike u entitetskoj skupštini, u okviru grupe "Zajedno za BiH".

U skupštinskom materijalu se, između ostalog, problematizuje "legitimna zastupljenost Hrvata u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda FBiH" uz ocjenu da to "nije samo hrvatski problem ili tzv. hrvatsko pitanje, nego problem cijele BiH".

- Otklanjanjem problema ravnopravnosti hrvatskog naroda prevazišao bi se jedan od osnovnih faktora krize u funkcionisanju BiH. To bi bila povoljna osnova da se riješi i pitanje primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" - navodi se u informaciji koja je pred zastupnicima NSRS-a.

"Visoki predstavnici stvarali krizu"

Istaknuto je i da "zbog svoje specifičnosti BiH ne može da se organizuje kao unitarna, centralizovana država, nego se, uglavnom, radi o specifičnom i složenom ustavno-pravnom sistemu i organizaciji države koji ima sličnosti sa sistemima Švicarske i Belgije".

U skupštinskom materijalu je posebna pažnja posvećena djelovanju visokog predstavnika, te istaknuto da se, na osnovu dosadašnje prakse može tvrditi da su visoki predstavnici, s vremena na vrijeme, namjerno stvarali krizu da bi što više produžili svoj mandat.

- Krajnje je vrijeme da domaći političari preuzmu odgovornost i da zahtijevaju prestanak mandata visokog predstavnika na šta RS već duže vrijeme ukazuje – podvučeno je.

Također, kritikovan je i rad Ustavnog suda BiH, te ocijenjeno da "izlazi iz okvira svojih ovlaštenja i donosi odluke koje nisu zasnovane na postojećim ustavnim normama i ne uzima u obzir kakve će posljedice imati".

Objašnjen je i problem pravosudne vlasti, a predstavnici RS-a smatraju da je nastao "zatvoren sistem koji nikome ne odgovara, gdje jedna, relativno mala grupa ljudi, vrši pravosudnu vlast", te predlažu model da to tijelo ima odgovornost prema parlamentima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.