open-navfaktor-logo
search
CEREMONIJA DOČEKA
Pripadnici OSBiH uspješno okončali mirovnu misiju u Afganistanu
Četrdeset pet pripadnika Pete pješadijske brigade OSBiH uspješno su okončali učešće u mirovnoj misiji “Odlučna podrška“ u Afganistanu
08.07.2019. u 18:11
get url
text

Ceremonija dočeka Pješadijske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz mirovne misije u Afganistanu upriličena je danas na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” Živinice.

Svečanom dočeku prisustvovali su čelnici vojnog i diplomatskog kora, predstavnici međunarodnih snaga u BiH, civilnih vlasti, kao i  porodice vojnika koji su proteklih šest mjeseci  bili  u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Četrdeset pet pripadnika Pete pješadijske brigade OSBiH uspješno su okončali učešće u mirovnoj misiji “Odlučna podrška“ u Afganistanu. Pokazali su visok stepen spremnosti za sve zadatke koji su bili postavljeni pred njih.

Komandant Operativne komande OSBiH general-mojor Radovan Ilić kazao je kako se mora konstatovati da je sistem njihovih priprema za misiju izuzetno dobar i dovodi do ovakvih rezultata da se misija, zadaci, lista osnovnih zadataka misije u potpunosti izvrše.

Komandir Pješadijske jedinice OSBiH kapetan Haris Zolj je ocijenio da je dobro iskustvo za svakog pripadnika OSBiH da učestvuje u operacijama podrške miru.

Svojim zalaganjem, radom, trudom i profesionalizmom, pokazali su da ni u čemu ne zaostaju za vojnicima modernijih i naprednijih armija u svijetu.

Komandant 5.pbr OSBiH brigadir Emir Kliko je kaza da je na ponos svim građanima BiH da su misiju izvršili na najbolji mogući način, uz pohvale svih njihovih koalicijskih partnera i komandanata koji su im bili pretpostavljeni u misiji.   

Među 45 učesnika u mirovnoj misiji bile su i četiri žene. Kažu da im je boravak u Afganistanu bio veliko životno i profesionalno iskustvo.

Vojnik I klase OSBiH Jelena Gojković kaže da su bile podrška jedna drugoj, te da su imale podršku komandira kao i ostalih kolega.  

- Nismo imali nesuglasica, sve je prošlo u najboljem redu – dodala je ona.

Roditelj Dragan Gojković je izjavio da mu je bilo drago što je sudjelovala u mirovnoj misiji i odradila ono što je trebala da odradi.

- To je bilo čast ispred države BiH, lijepo je predstavljala. Meni je srce puno – kazao je Gojković.

Roditelj Senad Mehić je kazao da dočekuje svoga sina, sa njegovom kćerkicom.

- Čestitam svim oficirima, podoficirima i vojnicima na još jednoj uspješno obavljenoj misiji. Drago mi je da su svi roditelji i porodice dočekali svoje najmilije zdrave i žive – kazao je Mehić.  

Ovom prilikom pročitane su i naredbe o dodjeli nagrada i pohvala istaknutim pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli uspješno realizovanoj misiji jedinice. Nakon obraćanja, komandir pješadijske jedinice OS BiH iz sastava 5.pbr, je komandantu Operativne komande OSBiH predao zastavu Bosne i Hercegovine koju su dostojno nosili tokom misije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.