open-navfaktor-logo
search
Priznanja
Pripadnici OSBiH nagrađeni za humanitarnu misiju u Turskoj
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez upriličio je u Domu Oružanih snaga BiH prijem za pripadnike jedinice privremenog sastava OS BiH koji su se vratili iz humanitarne misije u Republici Turskoj, te za pripadnika Deminerskog bataljona OS BiH koji je proteklog vikenda spasio jedan ljudski život iz rijeke Drine u općini Goražde.
21.02.2023. u 15:42
get url
text

Prijemu koji je počeo minutom šutnje za žrtve zemljotresa u Republici Turskoj,  između ostalih, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Slaven Galić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta Operativne komande brigadir Mirzet Lubenović, komandant Brigade taktičke podrške OS BiH brigadir Jasmin Čajić i turski vojni ataše u BiH Mustafa Sitki Tatar.

Pripadnicima jedinice privremenog sastava OS BiH, koji su učestvovali u humanitarnoj misiji na otklanjanju posljedica od razornog zemljotresa Republici Turskoj, uručene su pohvale i novčane nagrade.

Pripadniku Deminerskog bataljona OS BiH vodniku Zihadu Hrelji,  medicinskom tehničaru, koji je 18. februara spasio dvadesetogodišnju djevojku od utapanja iz rijeke Drine, uručena je medalja za hrabrost.

Svim pripadnicima OS BiH koji su učestvovali u humanitarnoj misiji u Republici Turskoj, ministar odbrane BiH Zukan Helez uputio je iskrene čestitke na njihovoj hrabrosti i profesionalizmu, dajući svoj maksimum na ublažavanju tragičnih posljedica.

- Novčane nagrade i pohvale više su simboličan čin zahvalnosti što ste Oružane snage BiH i čitavu svoju zemlju predstavili na najbolji mogući način, čime se svi možemo ponositi - naglasio je Helez.

FOTO: MOBiH

Također, ministar Helez je nagradio i vodnika Zihada Hrelju, koji je pokazao veliku humanost i hrabrost spasivši djevojku koja se utapala u hladnoj Drini.

- Primjer je to humanosti, hrabrosti i spremnosti kakvu želimo imati kao primjer svim našim pripadnicima koji su uvijek bili tu na raspolaganju svim našim građanima - poručio je ministar Helez.

Izrazivši sreću što su se pripadnici OS BiH iz Republike Turske vratili živi i zdravi u svoju zemlju, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović rekao je da je ponosan na pripadnike OS BiH koji su i mnogim drugim primjerima, a posebno u ovom teškom trenutku za građane Republike Turske, dokazali i pokazali da su uvijek spremni svojim profesionalizmom i odgovornošću pružiti pomoć i odgovoriti na sve postavljene zadatke.

Prisutnima se obratio i turski vojni ataše u BiH Mustafa Sitki Tatar, koji je izrazio poštovanje i zahvalnost za svu podršku koja je pružena Republici Turskoj u ovi teškim trenucima.

- Osjetili smo toplinu i pruženu ruku od naroda iz Bosne i Hercegovine. Ova pružena ruka se nikada neće zaboraviti od naše zemlje i našeg naroda - poručio je turski vojni ataše.

Prenoseći utiske koje su doživjeli svi pripadnici privremenog sastava OS BiH u Republici Turskoj suočavajući se sa katastrofalnim posljedicama u jednom od najjače zemljotresom zahvaćenog područja u provinciji Hataya, grad Antakya, komandir jedince pukovnik Miralem Čanić rekao je da je ponosan na sve članove tima.

- Ne štedeći sebe, svi su dali svoj maksimum da ublažimo bar malo tragediju naroda Republike Turske, na čemu su nam jako zahvalni - rekao je pukovnik Čanić.

Na prijemu se obratio i mladi vodnik Zihad Hrelja, koji je spasio jedan mladi život od utapnja u rijeci, rekavši da je kao pripadnik Deminerskog bataljona odmah krenuo da pomogne djevojci koja se utapala u rijeci Drini.

- Prva pomisao mi je bila da spasim ljudski život, bez obzira na posljedice koje su se i meni mogle desiti - poručio je vodnik Hrelja, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.