open-navfaktor-logo
search
Brzi odgovor 21
Pripadnici OS SAD-a pripremaju se za pokret vozila i opreme
Zajednička vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) "Brzi odgovor 21", u ponedjeljak, 24. maja, smanjila je svoj intezitet na više manjih pojedinačnih aktivnosti.
24.05.2021. u 16:44
get url
text

U saopćenju Ministarstva odbrane BiH navedeno je kako se nakon Dana visokih zvanica i uspješno obavljenog najkompleksnijeg dijela vježbe "Brzi odgovor 21", pripadnici OS SAD-a pripremaju za pokret vozila i opreme. Pripadnici OS BiH okreću se svojoj redovnoj godišnjoj vježbi "Brzi odgovor 21-4", za koju je nositelj 4. pješačka brigada OS BiH.

{$galerijaFotografija}

Direktor vježbe "Brzi odgovor 21" u BiH brigadir Slaven Blavicki izrazio je zadovoljstvo učinjenim te konstatirao da je od američkih kolega dobio pohvale za jedinice OS BiH koje su učestvovale u vježbi. Na redu su i analize naučenih lekcija u vježbi.

U vježbi "Brzi odgovor 2021" učestvuje oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika, a održava se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Vježba "Brzi odgovor 21" je dio velike multinacionalne vježbe "Branilac Evrope 21" (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

 

Brzi odgovor 21 - 24. 5. 2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.