Utorak, 28.09.2021.
FOTO: MOBiH

Pripadnici OS SAD-a pripremaju se za pokret vozila i opreme

Zajednička vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) "Brzi odgovor 21", u ponedjeljak, 24. maja, smanjila je svoj intezitet na više manjih pojedinačnih aktivnosti.

U saopćenju Ministarstva odbrane BiH navedeno je kako se nakon Dana visokih zvanica i uspješno obavljenog najkompleksnijeg dijela vježbe "Brzi odgovor 21", pripadnici OS SAD-a pripremaju za pokret vozila i opreme. Pripadnici OS BiH okreću se svojoj redovnoj godišnjoj vježbi "Brzi odgovor 21-4", za koju je nositelj 4. pješačka brigada OS BiH.

Direktor vježbe "Brzi odgovor 21" u BiH brigadir Slaven Blavicki izrazio je zadovoljstvo učinjenim te konstatirao da je od američkih kolega dobio pohvale za jedinice OS BiH koje su učestvovale u vježbi. Na redu su i analize naučenih lekcija u vježbi.

U vježbi "Brzi odgovor 2021" učestvuje oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika, a održava se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Vježba "Brzi odgovor 21" je dio velike multinacionalne vježbe "Branilac Evrope 21" (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh