open-navfaktor-logo
search
Sud u Istanbulu
Pripadnici FETO-a uhapšeni na Kosovu Karabina i Erdem osuđeni na 23 godine i devet mjeseci zatvora
Pripadnici terorističke organizacije FETO Yusuf Karabina i Mustafa Erdem, koji su prije dvije godine uhapšeni na Kosovu u akciji Obavještajne službe Turske (MIT) u saradnji s kosovskim obavještajnim uredom, osuđeni su na ukupno 23 godine i devet mjeseci zatvora.
05.06.2020. u 14:31
get url
text

Pred 30. Kaznenim sudom u Istanbulu danas je održano završno ročište u slučaju protiv optuženih Karabine i Erdema, koji su mu prisustvovali iz zatvorske jedinice putem video konferencije. Ročištu pred sudom je prisustvovao advokat dvojice optuženih Ozgur Deniz Ozsatici.

Nakon izlaganja tužioca, advokat Ozastici je tražio dodatno vrijeme za razgovor s optuženima, što je sud odbio. Optuženi su se ponovo izjasnili o krivici, odbacivši sve optužbe.

Sudsko vijeće je potom pročitalo presudu, prema kojoj je optuženi Yusuf Karabina proglašen krivim za krivično djelo "članstvo u terorističkoj organizaciji", za što mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina i devet mjeseci.

Optuženi Mustafa Erdem proglašen je krivim za djelo "upravljanje oruažnom terorističkom organizacijom", za što mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 15 godina.

Sudsko vijeće je također, navelo kako se obojica optuženih oslobađaju tačaka optužnice koje se odnose na krivično djelo "špijunaža".

Turska obavještajna služba (MIT) izvela je u martu 2018. godine operaciju protiv terorističke organizacije FETO/PDY na Balkanu i u Tursku prebacila šest ranije odbjeglih istaknutih članova te organizacije.

Tokom akcije uhvaćeni su i posebnim letom prebačeni u Tursku Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina.

Riječ je o istaknutim članovima terorističke organizacije FETO za kojima su ranije raspisane potjernice u Turskoj. Uhvaćena šestorka na Balkanu provodila aktivnosti terorističke mreže FETO, ali i organizirala bijeg pripadnika FETO-a iz Turske u evropske zemlje i SAD.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Pristalice te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.