open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta istraga
Princa Lihtenštajna optužili da je ubio najvećeg medvjeda u Evropskoj uniji
Ekološki aktivisti sumnjaju da je lihtenštajnski princ tokom lovačke ekspedicije u Rumuniji u martu ove godine usmrtio vjerovatno najvećeg živog medvjeda na prostoru Evropske unije.
06.05.2021. u 11:51
get url
text

Iz ekološke grupe Agent Green tvrde da je princ Emanuel von und zu Liechtenstein dobio dozvolu za odstrel ženke medvjeda koja je navodno nanijela štetu nekim farmama. Međutim, ispostavilo se da nije upucao ženku već Arthura, 17-godišnjeg smeđeg medvjeda, vjerovatno najvećeg u EU-u, piše BBC.

Iz Ureda princa od Lihtenštajna saopćili su da ne znaju pozadinu ove "privatne i lične stvari". Ali, su naglasili da je priroda "jedna od temeljnih briga njegove porodice i da je centralni element njihove predanosti ekološkoj i socijalnoj održivosti".

Nije potvrđeno da je princ imao lovačku dozvolu, ali su iz grupe Agent Green pokazali dokument za koji se čini da je dozvola vlasti lovačkom udruženju u Covasni kojom se princu odobrava nekoliko dana u martu za lov i u kojoj se navodi smrt medvjeda u selu Ojdula u Transilvaniji.

Rumunska nacionalna organizacija za zaštitu okoliša pokrenula je istragu o smrti medvjeda.

Trofejni lov na smeđeg medvjeda zabranjen je u Rumuniji 2016. godine jer je ta životinja zaštićena direktivom EU-a. Međutim dozvoljen je lov na "problematične" medvjede koji nanose štetu. Aktivisti tvrde da odstrel ne rješava problem.

- Da biste dobili dozvolu, morate dokazati da ste učinili sve što je potrebno. Jednom kada uklonite velike medvjede iz populacije, počinjete destabilizirati populaciju, tako da je taj medvjed imao presudnu ulogu. Bez medvjeda kao što je Arthur, postoji opasnost od parenja bliskih srodnika - pojasnio je Gabriel Paun iz ekološke grupe Agent Green.

Rumunski ministar okoliša Tanczos Barna potvrdio je da je izdano dopuštenje za odstrel medvjeda, ali nije iznio detalje o tome ko ga je dobio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.