open-navfaktor-logo
search
Kontrola neba
Primorac: Što prije odobriti nacrt pregovora sa susjednim zemljama
Plan je da Bosna i Hercegovina preko svojih tijela krajem iduće godine preuzme odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju u cjelokupnom prostoru BiH, a jedan od ključnih preduslova za to je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, izjavio je za Fenu direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac
21.11.2018. u 10:58
get url
text
Davorin Primorac-BHANSA
Davorin Primorac-BHANSA

Primorac je pozvao Predsjedništvo BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima i propisanim procedurama što prije odobri uvjete za pregovore kako bi oni i formalno mogli biti pokrenuti.

- Kako smo informisani iz resornog državnog ministarstva, Vijeće ministara utvrdilo je nacrt pregovora, koji je upućen Predsjedništvu BiH. BHANSA je sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usaglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja vazdušnim saobraćajem BiH. Dalja dinamika aktivnosti zavisi od toga kada će Predsjedništvo BiH odobriti nacrt za pregovore - ističe Primorac.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok je za uslugu i kontrolu vazdušnog bh. prostora iznad ove nadmorske visine, nastavila plaćati susjednim državama. Uz ostale aktivnosti, koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, osnovni preduslov za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama. Za ulazak u te pregovore potrebna je saglasnost državnog predsjedništva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.