open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava u KS
Prim. dr. Selimić: Od jučer za hiljadu posto povećan broj hitnih uputnica građana
Od jučer su, prema riječima prim. dr. Ede Selimića, pulmologa u JU "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo, najednom i bez ikakvog objašnjenja za hiljadu posto povećao broj hitnih uputnica građana.
15.06.2021. u 13:52
get url
text

- Od jučer se drastično pogoršalo zdravstveno stanje građana Kantona Sarajevo, jer gledajući spiskove koje imam pred sobom, broj hitnih uputnica, tih famoznih "CITO", za hiljadu posto se povećao. Kada pogledate laboratorijske i patološke rezultate, od svih "cCITO" uputnica nemate ni 10 posto patoloških rezultata. Nakon svega postavlja se pitanje – jesu li nam se građani naglo razboljeli ili nešto nije uredu sa doktorima?! Ili pokazuju svoj nivo znanja, jer ne razlikuju hitno stanje od onog koje to nije, ili ne razmišljaju da troše novac građana KS, jer za svaku tu analizu potreban je reagens. Taj reagens se plaća, a aparati na kojima se to radi su visokosofisticirani i jako skupi. Kad ubacite uzorke krvi, vi mašini kažete koji vam je "CITO" uzorak. Mašina vadi taj uzorak, stavlja ga na prvo mjesto, odmah ga radi, a poslije toga rade se oni koji nisu hitni. Kad u mašinu ubacite 50 uzoraka, a od toga je 25 hitnih, mašina se "zabroji, poludi," i nastaju vrlo skupi kvarovi – navodi Selimić.

Ističe kako oni koji to rade "ruše i svoju firmu koja mora kupiti taj reagens."

- Firma mora kupiti reagens, a svi hoće i plaću, i topli obrok, i regres, i stimulacije, i komisije, sve se živo plaća, a s druge strane urušavate granu na kojoj sjedite - naglašava Selimić.

Isto se kaže, dešava i službi za radiologiju i ultrazvuk JU "Dom zdravlja" KS. 

- Na Radiologiji je nevjerovatno porastao broj hitnih pacijenata. Sve što i treba i ne treba slika se pod "CITO", bespotrebno se pacijenti zrače. Imamo jednu vrlo ružnu poruku građanima KS, jer ako vas tretiraju ljudi koji ne znaju praviti razliku između onog što je hitno i onog što nije, onda je stanje vrlo alarmantno – kazao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.