open-navfaktor-logo
search
Šefica Klinike za anesteziju
Prim. dr. Katica Mulalić: Najveća smrtnost od 65 posto je bila na njemačkim respiratorima
Prim. dr. Amela Katica Mulalić, šefica Kinike za anesteziju i reanimaciju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, osporila je navode da kineski respiratori koje je nabavila Vlada FBiH imaju najveću smrtnost.
05.04.2021. u 17:34
get url
text

VEZANI TEKST - Dr. Granov: Ne možemo se voditi spekulacijama, kineske respiratore odobrilo tijelo EU, ne koriste se samo za ARDS

- Mi anesteziolozi smo sa najtežim pacijentima, koji su na granici života i smrti. Bavimo se pacijentima koji su izuzetno teškog općeg stanja, životno ugroženi - kazala je na današnjoj konferenciji za medije u KCUS-u. 

Dodala je da je za pacijente sa COVID-19 oksigenalna terapija esencijalna, te da nijedan pacijent nije uskraćen za adekvatnu terapiju.

 - Pacijenti dolaze u izuzetno teškom općem stanju i često zahtijevaju respiratornu potporu i mnogi pacijenti se ne bi oporavili bez respiratora. Svaki respirator je izvor kiseonika i on ga isporučuje invazivnim ili neinvazivnim metodama. U najvećem broju kod nas su Dräger respiratori i mi ih najviše volimo, i najviše smo s njima radili. Svi pacijenti koji su životno ugroženi, stavljamo ih na naše Drägere. Imamo i VG i ACM, i druge respiratore i to su respiratori koji su nam puno značili u ovim teškim vremenima - kazala je.

Dodala je da je bio sasvim dovoljan broj respiratora i mogli su procijeniti

 - S obzirom na to da smo stavljali na Dräger respiratore i najveća nam je smrtnost, 65 posto na Dräger respiratorima. Pacijenti koji dolaze u jednom teškom stanju, vi im možete isporučivati kisik i na najboljoj mašini, ali ako su to teške bolesti pluća – da taj kiseonik ne može kroz kapilarnu membranu da se transportuje u krv, pacijenti bez obzira na sve jednostavno umiru - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.