open-navfaktor-logo
search
Koronavirus u HNK
Prim. dr. Guzin: Veliki je broj mladih sa težom slikom, noćni klubovi i svadbe krivi su za eskalaciju virusa
Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) i grad Mostar u posljednjih mjesec i po dana suočavaju se sa vrlo ozbiljnom epidemiološkom situacijom.
12.04.2021. u 21:53
get url
text

Sve je više oboljelih, ali ono što zabrinjava, prema riječima prim. dr. Zlatka Guzina, direktora Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru, jeste veliki broj mlađih stanovnika ovog kantona sa težim kliničkim slikama.

Vakcinisali više od 300 uposlenika

Ovakvo stanje, dodaje specijalista za opći i subspecijalista za vaskularnu hirurgiju, zahtijeva puni angažman cijelog medicinskog osoblja Sveučilišne kliničke bolnice i Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić".

- Mi smo u novembru prošle godine Infektivni odjel Kantonalne bolnice pretvorili u Covid-odjel, ali pogoršanjem epidemiološke situacije, u posljednja dva mjeseca morali smo žrtvovati i neke druge odjele u bolnici, Pulmologiju i dio Odjela za intenzivno liječenje za zbrinjavanje Covid-pacijenata. U posljednjih 20-ak dana imamo oko 40 bolesnika, od čega su tri na respiratoru i tri na invazivnoj ventilaciji – ističe Guzin.

Kaže kako su naglom povećanju broja oboljelih prvenstveno doprinijeli neodgovornost i nepoštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

- U Kantonu Sarajevo razlog povećanom broju inficiranih bila je skijaška sezona, a kod nas rad noćnih klubova i svadbe. Gledajući sa ove distance, građani se u jednom trenutku zaista nisu pridržavali propisanih mjera, a rezultat toga vidimo proteklih sedmica. Nadam se da će se situacija što prije početi smirivati jer su zdravstveni radnici zaista iscrpljeni, svakodnevno su pod velikim psiho-fizičkim pritiskom, a ovo traje dugo – kaže Guzin.

Trenutno je 15 zaraženih uposlenika, no Kantonalna bolnica u Mostaru može se, kaže Guzin, pohvaliti da je do sada oko 80 posto uposlenih vakcinisano protiv COVID-19.

- U ovom trenutku imamo više od 300 vakcinisanih uposlenih radnika, a oko 120 ih je u prethodna tri-četiri mjeseca preboljelo koronu. U prvom kontingentu dobili smo vakcinu AstraZeneca, a potom i Pfizer. U novoj pošiljci očekujemo da nam dođe kineska vakcina Sinopharm - kaže Guzin.

Dodaje da prati šta se trenutno u svijetu dešava sa vakcinama protiv COVID-19, prvenstveno kada je riječ o njihovoj sigurnosti i učinkovitosti.

- Svjedočimo gotovo svakodnenim da tako kažem "prepucavanjima" – čija je vakcina sigurnija i učinkovitija. Mislim da se neke stvari preuveličavaju. Moje mišljenje je da je svaka vakcina dobra. Evo ja sam primio AstraZeneca vakcinu i mnoge moje kolege. Nije bilo nikakvih nuspojava osim onih uobičajnih koje prate svako vakcinisanje, kao što su bol i crvenilo na mjestu uboda, dan ili dva blaga temperature te nekoliko slučajeva osipa - objašnjava Guzin.

Nedostaje infektologa i anesteziologa 

Kao i druge zdravstvene ustanove u zemlji, i Kantonalna bolnica u Mostaru ne može se pohvaliti dovoljnim brojem medicinskog osoblja. Najviše, kaže Guzin, nedostaje anesteziologa i infektologa.

- Imamo dva infektologa i osam anesteziologa. Po našoj sistematizaciji trebalo bi ih biti 12, odnosno 13, ali u situaciji u kojoj se nalazimo njihov broj bi trebao biti puno veći. Respiratora je 12 i to je sasvim dovoljan broj za našu ustanovu, s obzirom na to da u ovom trenutku veći broj mašina ne bi imao ko opsluživati. No, to je problem svuda u svijetu jer niko nije računao na pandemiju, odnosno da će se ovoliki broj pacijenata zbrinjavati u intenzivnoj njezi. Zaštitne opreme za sada imamo, iako se ona puno troši na dnevnoj bazi. Snalazimo se na razne načine. U prethodnom periodu i na tržištu je bilo nestašice nekih stvari zaštitne opreme, ali sarađujemo sa drugim zdravstvenim centrima, prije svega Sveučilišnom kliničkom bolnicom u Mostaru, pa kad nam nešto zafali, oni posude ili obratno - kaže Guzin.

Osim Covid-pacijenata, Kantonalna bolnica svakodnevno zbrinjava i sve druge hitne slučajeve te sve onkološke bolesnike koji zahtijevaju operativni ili drugi tretman.

- Kada je riječ o ovim pacijentima, ništa se nije promijenilo, što znači da oni dobijaju svu potrebnu medicinsku uslugu kao i prije pandemije. Jedinu promjenu koju smo napravili, odnosno gdje smo reducirali dolaske, jeste u domenu konsultativno-specijalističkih ambulanti, gdje se u kontaktu sa dispečerima i našim ljekarima procjenjuje kada osoba ne mora doći na redovnu kontrolu kako bi se izbjegle gužve i mogućnost da se osoba eventualno zarazi. Stopirali smo i tzv. hladni program, operacije i procedure koje neće ugroziti zdravlje pacijenata i koje se mogu odložiti za izvjestan period – kazao je Guzin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.