open-navfaktor-logo
search
Pitali smo infektologa
Prim. dr. Drljević: Opasno je uzimati lijekove putem "Facebook savjeta", nema univerzalne terapije za covid-infekciju
Sve češće po društvenim mrežama mogu se pročitati savjeti onih koji su prebolovali COVID-19 - koje lijekove uzimati kako bi liječili zarazu!? Takve "savjete" uglavnom daju oni koji nemaju veze sa medicinom i farmacijom, odnosno nisu zdravstveni radnici i farmaceuti.
03.08.2020. u 20:57
get url
text

Koliko je opasno pozivati ljude da, ukoliko dobiju pozitivan test na COVID-19, "na svoju ruku" uzimaju lijekove, ne treba ni govoriti.

Osim toga, prema riječima ljekara, medikament koji je pomogao u oporavku jednoj osobi, ne mora značiti da će isti efekt imati i kod druge.

Prim. dr. Ednan Drljević, infektolog i član Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona, kaže kako je pristup svakom covid-pozitivnom pacijentu individualan.

- Naglasio bih da svako ko je zaražen ili misli da jeste mora imati pristup, prije svega, svom porodičnom ljekaru, čiji je zadatak da pacijentu da smjernice šta dalje da radi i kome da se obrati, odnosno prođe taj "put pacijenta", sve do eventualnog dolaska u bolnicu i nastavka daljeg liječenja. Bolesnik jednostavno mora biti pod stručnom, ljekarskom kontrolom – govori Drljević.

Dodaje kako u ovom trenutku nije preporučljivo odrediti univerzalnu terapiju za covid-infekciju.

- Postoje stvari, kao što je higijena gornjih respiratornih puteva, koji se ispiraju kapima sa morskom vodom ili fiziološkom otopinom. Postoje i vitamini koji se uzimaju u normalnim okolnostima kod svih virusnih bolesti, pa i kod COVID-19, tu su i probiotici koji se također preporučuju, ali određivati konkretnu terapiju, u smislu kortikosteroida, antikoagulantne terapije, bez odobrenja ljekara, nikako se ne preporučuje i može biti vrlo opasno i štetno. Svaki pacijent koji je covid-pozitivan, a koji trenutno nema izražene simptome, potencijalno može biti najteži bolesnik i on mora biti pod paskom ljekara - navodi Drljević.

Vitamini i minerali, koje neki po društvenim mrežama preporučuju, poput vitamina C i D te selena i cinka nisu opasni jer su sastavni dio opće terapije kod infektivnih bolesti za podizanje imuniteta. No, ono što je kod ovakvih "savjeta" opasnost, kaže Drljević, je to što se ljudi mogu "uljuljati" i zavarati terapijom koja nema direktni i efektivan učinak na stanje pacijenta.

- Na taj način bolesnik može doći u stanje kada će biti kasno da se i u bolnici poboljša njegovo zdravstveno stanje. Uzimanje lijekova putem nečijih savjeta preko Facebooka zaista je opasno, ne samo za COVID-19, nego i za sve druge bolesti – napominje Drljević.

Član Kriznog Štaba Zeničko-dobojskog kantona kaže kako je do sada kroz dvije Covid-bolnice u Zenici i Tešnju prošlo više od 500 osoba. Nijedna terapija, ističe infektolog, nije donesena od strane samo jednog ljekara, nego tima stručnjaka.

- Svaka terapija se uključuje u saradnji sa anesteziolozima, intenzivistima, pulmolozima, internistima, kardiolozima jer postoje lijekovi koji mogu poremetiti rad srca. Anesteziolozi su tu da preporuče koliko kisika i kad uključiti, kad bolesnika pripremiti za respirator. To je timski rad i tako se pristupa svakom pacijentu – kaže Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.