open-navfaktor-logo
search
Stav infektologa
Prim. dr. Drljević: Još smo u crvenoj zoni, ali imamo dobro kontrolisanu situaciju s COVID-19
Pandemija koronavirusa jučer je odnijela dva mlada života, novinara Marija Pinjuha (30) i ljekara s UKCRS-a Marka Pekiju (37). Prije njih u Bugojnu se desila porodična tragedija, COVID-19 uzeo je živote braći Adisu (42) i Harisu Durakoviću (41), kao i njihovom ocu Hajrudinu (66).
15.09.2020. u 12:16
get url
text

VEZANI TEKST - Dr. Jusufović: Reinfekcija u UKC-u Tuzla otvara puno novih pitanja

Infektolog prim.dr. Ednan Drljević smatra da se vjerovatno radi o određenom imunološkom poremaćaju kada su u pitanju ovi slučajevi.

- Ne možemo to proglasiti kao neko pravilo. Imamo hiljade mladih zaraženih ljudi koji nemaju simptome. Također, smrtnost je kod mladih mala. Što se tiče porodice iz Bugojna teško je nešto tvrditi. Moguće je da se radi o nekim genetskim naslijeđenim činiocima koji su utjecali na ovakav tragičan epilog – kaže Drljević.

Jučer je Bosnom i Hercegovinom prostrujala vijest da se u UKC Tuzla pojavio prvi put slučaj reinfekcije koronavirusom u BiH. Drljević je sumnjičav kada je ova informacija u pitanju.

- To nije dokazana reinfekcija. Nije rađena naučna studija da bi se takvo što moglo tvrditi. Pazite, test može biti lažno negativan, može biti uzet na neadekvatan način što može značiti da nemamo tačnu sliku o bolesniku. Javnost mora znati da kada je PCR nalaz pozitivan, on je kao takav uvijek tačan. Negativni nalaz može biti i lažan. Vidite, možda je taj pacijent u Tuzli dobio neku drugu infekciju. Zatim, moguće je da virusa ima samo u nosu, da ne ide dalje u organizam, da ga nema u krvotoku… - objašnjava Drljević.

VEZANI TEKST - Prim. dr. Drljević: Zvanična medicina nema dokaza da osoba može biti drugi put zaražena

Naglašava da smo još u crvenoj epidemiološkoj zoni, ali da nema razloga za paniku.

- Naravno, mi smo još u crvenoj zoni u odnosu na broj zaraženih. No, mora se znati da se u Federaciji BiH više testira nego recimo u Hrvatskoj. Istovremeno u Srbiji se radi najmanje jedna trećina seroloških testova koji su manje pouzdani od PCR testova. Zato možemo reći u ovom trenutku da imamo dobro kontrolisanu situaciju – ističe Drljević.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.