open-navfaktor-logo
search
"Spašavanje grada"
Prilika za investiciju: Kuće u italijanskom gradiću za jedan euro
Kuće u italijanskom gradu Biccari prodaju se po cijeni od jednog eura, a neke kuće su već spremne za useljenje.
01.02.2021. u 09:58
get url
text

Cijena od jednog eura mnogima se na prvu učinila privlačnom ali su odustali od kupovine jer nisu željeli da troše novac i vrijeme na renoviranje. Ovaj grad zbog toga nudi kuće u koje se može useliti i to po cijeni od 7.500 do 13 hiljada eura.

Ovo je pokušaj gradonačelnika ovog gradića Gianfilippa Mignogna da spasi svoj prazni grad nakon što su mnogi otišli u potrazi za poslom u druge italijanske gradove ili u inostranstvo.

- Imamo oko 2.000 stanovnika. Depopulacija je otvorena rana, fenomen koji se stalno dešava. Mještani i dalje odlaze, većina ih se vraćala u posjetu tokom ljeta a sada ne dolaze. Mnoge useljive kuće su prazne i padaju u zaborav – kazao je Mignogne.

Kazao je kako je šetajući gradom vidio lijepe kućice  te da ga je to rastužilo pa se sjetio da bi mogao razgovarati sa vlasnicima koji su zainteresirani da ih prodaju.

Više od 100 praznih kuća u ovom talijanskom gradiću treba nove stanare. Neke koštaju samo jedan euro, a druge su namještene i renovirane te koštaju od 7.500 do 13.000 eura. Oni koji odluče kupiti kuću za jedan euro moraju uplatiti depozit od 3.000 eura koji će im biti vraćen nakon završetka renoviranja kuće, piše CNN.

Istakli su kako će se pristupiti oduzimanju imovine nakon poziva vlasnicima da preurede svoje nestabilne porodične kuće jer izazivaju opasnost za prolaznika i ostale stanovnike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.