open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar
Prikupljeno više od 350 predmeta žrtava genocida u Srebrenici
Kroz nešto više od pola godine terenskog rada i komunikacije s porodicama žrtava genocida, tim Memorijalnog centra Srebrenica na čelu sa Azirom Osmanovićem je prikupio više od 350 ličnih predmeta žrtava genocida.
08.07.2020. u 12:47
get url
text

Riječ je o aktivnostima koje predstavljaju osnovu za stvaranje značajnog arhiva muzejske zbirke i buduće velike izložbe koja će moći obuhvatiti priče koje ovi predmeti nose.

- Projekt prikupljanja ličnih predmeta je od izuzetne važnosti za Memorijalni centar. Predmete prikupljamo na dva načina, od članova porodica žrtava i tako što obilazimo značajne lokacije kroz koje su grupe ljudi prolazile tokom genocida ili boravile na tim mjestima određen broj dana ili mjeseci. Kreiramo digitalnu izložbu od prikupljenih ličnih predmeta žrtava genocida. Zbog ograničenja s organizacijom uobičajenih izložbi za naše posjetioce i zbog situacije s koronavirusom na ovaj način želimo prikazati dio našeg rada na ovom projektu - napominje Osmanović.

Dio izložbe će biti prikazan kroz komunikaciju putem društvenih mreža, ali Osmanović poručuje da je važno sačuvati privatnost onih koji su donirali svoje predmete i zadržati tu važnu bliskost stvarnog susreta s ovim materijalima u samom Memorijalnom centru. Zbog toga, kako kaže, očekuje da će se prikupljanje nastaviti i da će ovaj projekat rasti.

{$galerijaFotografija}

- Kako bi nam pomogli da sačuvamo kulturu sjećanja na genocid i naše najmilije, pozivamo i Vas ako posjedujete lični predmet nekoga od svojih bližih srodnika ubijenih u genocidu da nam isti ustupite na trajno čuvanje. Sada možemo reći da smo zaokružili jednu cjelinu aktivnosti, spoznali ključne izazove i razvili dobre prakse. No, naš rad se nikada ne završava, već sve pokrenuto uvijek ima neki svoj nastavak – u traganju za pričama onih koje smo izgubili u genocidu - zaključuje Osmanović, saopćio je Memorijalni centar.

Izložbu realiziraju Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istržaivanja (PCRC).

Prikupljeno više od 350 ličnih predmeta žrtava genocida - 8. 7. 2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.