open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Prikupljaju potpise: Sutra će se znati ima li "Osmorka" većinu u Zastupničkom domu FBiH
Prošao je najavljeni ponedjeljak, 6. februar, do kada je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić javnosti poručio kako će do tada pokušati osigurati potpise zastupnika "Osmorke" kako bi "demonstrirali većinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH".
07.02.2023. u 21:18
get url
text

VEZANI TEKST - Kada bi se Zastupnički dom mogao izjašnjavati o kandidatima za predsjednika i potpredsjednike FBiH

Potpisi su, kako je Nikšić najavio prošle sedmice, trebali biti odneseni na uvid OHR-u i "međunarodnim prijateljima". Također, do jučer je trebala biti donesena i odluka da li će SDP i njegovi partneri podržati kandidata SDA Refika Lendu za potpredsjednika FBiH.

Sedmi je februar, a potpisa nema. U međuvremenu iz Stranke za BiH i NES-a koji su uz Za nove generacije i PDA zaseban blok unutar "Osmorke", poručili su da svoje potpise mogu dati samo za programsku Vladu FBiH i sporazum o formiranju vlasti u kojem će se regulirati prava i obaveze i odgovornost svake stranke koja čini parlamentarnu većinu.

Nakon ovog dopisa, kako je za Faktor izjavio federalni zastupnik Stranke za BiH Admir Čavalić, rok za prikupljanje potpisa je pomjeren do sutra, kada će se tačno znati koje stranke i koliko zastupnika čini palamentarnu većinu.

Admir Čavalić: Učestvovao u pisanju programa 

- Većina je već tri puta dokazana jasno tokom glasanja u Zastupničkom domu FBiH. Možda je malo, da tako kažem, nezgrapno rečeno to da se nose potpisi predstavnicima međunarodne zajednice i smatram da zaista nema potrebe za tim. Ipak, mi odlučujemo o vlastitoj sudbini.  

Ponuđeno nam je da potpišemo, ali kako smo već rekli u zajedničkom dopisu sa NES-om, tražimo sporazum i program. Već se krenulo u finaliziranje programskih aktivnosti, po resorima, a u pisanju programa sam učestvovao lično. Znači, u srijedu će se znati sve – kaže Čavalić.

Spin plasiran u javnosti je da SDA planira preko Lende, kao potpredsjednika FBiH, blokirati imenovanje novog premijera i Federalne vlade, što je klasična zamjena teza. Jer pravo koje Ustav FBiH garantira potpredsjedniku jeste da može i ne mora dati saglasnost, a bez jednog od troje nema ni nove izvršne vlasti.

VEZANI TEKST - NES, SBiH i ZNG postavili uvjet "Trojki": Potpise možemo dati samo za programsku Vladu FBiH

Blokadu su izvele stranke "Osmorke" zanemarujući da je SDA osvojila 238.116 glasova, što bi u svakoj evropskoj državi značilo da stranka sa najvećim brojem osvojenih glasova predlaže premijera, formira vlast, a ukoliko to ne uspije, onda slijede vanredni izbori.

Nažalost, naš Izborni zakon ne poznaje institut vanrednih izbora, što je "Osmorka", tačnije sarajevska "Trojka" uz pomoć pet stranaka iskoristila te nakon formiranja Vijeća ministara BiH i većine u Zastupničkom domu BiH, kreće u izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH.  

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je ovjerila kandidatsku listu za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović.

Sjednica Zastupničkog doma, na kojoj će biti izabrani predsjednica i potpredsjednici FBiH, trebala bi biti održana krajem ove ili početkom sljedeće sedmice.

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, u prikupljanje potpisa se prvenstveno krenulo jer predsjednik SDP-a nije siguran da li ima potrebnu većinu koja će ga podržati za premijera. Sutra će se sve znati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.