Prikazana apsurdnost nacionalizma i podjela u predstavi “Jami distrikt”

objavljeno: 21.12.2017. u 15:24

Aplauzima i ovacijama, publika Kamernog teatra 55, sinoć je ispratila glumački ansambl Bitef teatra koji je u okviru Festivala “Dani Jurislava Korenića” izveo predstavu “Jami distrikt” u režiji Kokana Mladenovića. 

Dramski tekst na crnohumoran način govori o nacijama na Balkanu, njihovoj netrpeljivosti koja je često rezultirala i ratovima, a potpisala ga je Milena Bogovac.

U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su otkrili najstarije paleolitsko naselje u historiji čovečanstva. Otkriće je značajno jer pomjera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo.

Ovo revolucionarno otkriće, od značaja je za čitavo čovječanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se prahistorijska Jamena, nalazi na teritoriji sve tri države. Budući da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija, o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena.

Pokreće se i akcija masovnog darivanja krvi u cilju DNK analize i dolaska do čvrstog dokaza koji je od tri naroda zapravo potomak Jaminskog čovjeka. Svi žele dokazati isto - da samo njima pripada ta ekskluzivnost koje se ne odreću ni nakon objave nalaza da su ljudi s balkanskog tla zapravo - isti.

U salvi humora tokom takve surove borbe izranja i crna strana priče - nerazumljiva mržnja bez suštine i svrhe, robovanje neutemeljenoj ideologiji na čijim krilima se odgajaju nove generacije.
Izvrsne uloge utjelovile su Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković.