open-navfaktor-logo
search
Ogroman interes
Prikazan film "Sarajevo Safari" koji otkriva nove strahote rata u BiH
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine drugog dana Festivala dokumentarnog filma 5. AJB DOC-a, prikazan je "Sarajevo Safari" koji je zbog intrigantne teme izazvao ogroman interes javnosti i medija sedmicama prije prikazivanja, javlja Anadolija.
10.09.2022. u 21:54
get url
text

Film je u subotu navečer prikazan u Multimedijalnom centru Kovači.

 

"Sarajevo safari", režisera i scenariste Mirana Zupaniča, priča je o bogatim strancima koji su novcem plaćali mogućnost da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilima u opkoljenom gradu.

- Život je jako kompleksan. Historija je jako kompleksna. To je možda jedna kap u okeanu historije. Ova mala priča, mala epizoda gdje se odnosi na jedan veoma uzak krug, tajanstven krug ljudi. Značajno je upravo zbog toga jer nam otvara jednu potpuno novu razinu ljudskog zla. Glavna poenta te priče bi trebala biti o tome da razmišljamo o tom zlu i da razmišljamo o zlu uopšte i da na neki način se tom zlu suprotstavimo, ali ne zlom, već dobrim, komunikacijom, dijalogom, razumijevanjem, empatijom, poštovanjem drugog i drugačijeg. Tu je za mene što je značajno, ne samo priča – bili su, pucali su, to je grozno, ali da li to može uticati na nas da se osvijestimo kako je značajno raditi na tome da smo jedan do drugog dobri - kazao je Zupanič ranije u izjavi za Anadoliju.

 

Zbog ogromnog interesa javnosti organizirana je dodatna projekcija filma "Sarajevo Safari", koja će biti upriličena u nedjelju, 11. septembra, u 18 sati u Cineplexxu (sala sedam).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.