Prijevremeni izbori za načelnike općina Travnik i Foča (FBiH) će se održati u nedjelju, 11.04.2021. godine. Biračka mjesta će biti otvorena u terminu od 07:00 do 19:00 sati. Izborna šutnja počinje danas u 07:00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati u nedjelju, 11.04.2021. godine.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Travnik nalaze se dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta dok se na glasačkom listiću za načelnika općine Foča (FBiH) nalaze četiri kandidata (dva neovisna kandidata i dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta).

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22.03.2021. godine, ima 47.782 birača uklučujući 214 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Travniku  i 746 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Općine Foča (FBiH), prema zaključenom biračkom spisku u ponoć na dan 22.03.2021. godine, ima 1.605 birača uklučujući 31 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Foči (FBiH)  i 13 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH) Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske izborne komisije nadležna općinska izborna komisija. Centralna izborna komisija BiH je akreditirala i jednog posmatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada Centralne izborne komisije BiH.

Prijevremeni izbori za načelnika općine u Travniku i Foči (FBiH) provode se u uslovima epidemije COVID-19 te će se provesti u skladu sa Instrukcijom o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covid-19 od 26. 06. 2020. godine i uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.