open-navfaktor-logo
search
Zastupnici o skupu u Banjoj Luci
Prijetnje Schmidtu: Neki kažu "kičeraj sa opasnim namjerama", drugi vide "podvalu političkog Sarajeva"
Na Trgu Krajine u Banjoj Luci održan je jučer skup pod nazivom "Sloboda" na kojem su upućene prijetnje visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu od kojih se niko od organizatora nije ogradio. Skup je zapravo bio protest protiv OHR-a i visokog predstavnika Schmidta.
21.04.2022. u 15:42
get url
text

VEZANI TEKST - Sa Dodikovog skupa u Banjoj Luci Christianu Schmidtu prijetili smrću

 

Jučerašnje okupljanje zvanično su organizovale Boračke organizacije Republike Srpske, dok je prema nezvaničnim tvrdnjama upravo SNSD organizator.

Tako se na skupu koji je organizovan nakon što je Christian Schmidt iskoristio svoja bonska ovlaštenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koji je donijela Narodna skupština RS-a, u prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika moglo čuti "O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubit ćete lole vrljikama".

Dodik je uz pratnju predsjednice RS-a Željke Cvijanović stigao na skup, te su zajedno uz smiješak ispratili prijetnje smrću visokom predstavniku, no član Predjsedništva BiH otišao je i korak dalje. On je muzičare koji su uputili prijetnje Schmidtu nagradio sa 100 KM.

Alma Čolo (SDA), predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine i državna zastupnica, prvenstveno je istakla kako se prijetnje bilo kojoj osobi smatraju krivičnim dijelom ukoliko one kod osobe kojoj su upućene izazivaju uznemirenje ili izvjestan strah.

VEZANI TEKST - Dodik sa 100 KM počastio lole što će "ubiti Schmidta vrljikama"

 

- Ja mislim pogotovo prijetnja upućena visokom predstavniku, koji je lice sa međunarodnim imunitetom, po meni zaslužuje i mora biti procesuirana. Mora se utvrditi ko je te prijetnje uputio i da tužilaštvo procesuira iste – kaže Čolo.

Zastupnik DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dženan Đonlagić kaže kako poruke koje su se čule sa jučerašnjeg skupa u Banjoj Luci postaju norma i obrazac necivilizacijskog ponašanja.

- S druge strane, itekako su opasne, sa elementima prijetnje po nečiji život. To je za svaku osudu. Kada to sve gledaju, posmatraju i smješkaju se najviši funkcioneri SNSD-a u liku Milorada Dodika i Željke Cvijanović, kako bi se skrivali iza mase ljudi, onda je to sve jad i čemer šta su sebi sve građani dopustili koji su bili tamo. Kičeraj je to sa opasnim namjerama – rekao je Đonlagić.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i državni zastupnik, naglasio je kako bilo kakva prijetnja ne dolazi u obzir i da se od iste treba ograditi.

VEZANI TEKST - Na skupu u Banjoj Luci s kokardama i u uniformama Vojske RS-a, čuju se taktovi Marša na Drinu

 

- Naručilac i stvarni organizator sinoćnjeg skupa Dodik i SNSD se trebaju odrediti po pitanju spomenute prijetnje. Doveli su nekoliko hiljada ljudi, tačno znaju po tim njihovim spiskovima ko je došao i snose odgovornost za sva dešavanja na tom događaju – kazao je Borenović.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, ističe kako poenta jučerašnjeg skupa nije bila prijetnja bilo kome, pa ni Schmidtu, te da je on organizator tog skupa, ili DNS kao opoziciona stranka, odmah bi se ogradili od takvih insinuacija.

- Znao sam da će bošnjačka politička elita koja želi BiH bez Srba i RS-a da odmah pronađe nešto što će koristiti za te svoje ciljeve, da to nije ovo što su pronašli vjerovatno bi im smetalo što tribina nije zelena, viša ili niža – započeo je Nešić i dodao:

- Gospodin Schmidt nema čega da se plaši. Još jednom ističem da sam kao opozicioni lider, budući član Predsjedništva BiH spreman da razgovaram s njim. Također, srpski narod nije narod koji prijeti i nekome želi zlo. Mi smo izašli upravo jer se prijeti Republici Srpskoj i jer se ona želi ubiti - objasnio je Nešić, ponudivši se tako visokom predstavniku, a i najavivši kandidaturu za Predsjedništvo. 

VEZANI TEKST - Dodik pokušao prikriti prijetnje smrću Schmidtu, kaže da je skup prošao bez govora mržnje

 

On je naveo da je na Schmidtu da svojim postupcima pokaže da li pristaje ili ne "na ovakve već viđene propagande i podvale političkog Sarajeva".

Na konstataciju da "političko Sarajevo" nije naručivalo šta će se pjevati i svirati na skupu, Nešić odgovara:

- Ja sam to osudio i ogradio se, a kod nas ima jedna pjesma "Ubiće te lole vrljikama". Tako da je to toliko bezazleno, ali očigledno se traži dlaka u jajetu.

Zatim Nešić, na pitanje kako bi komentarisao svoje spominjanje u takvoj konotaciji s obzirom na to da je rekao kako je bezazleno, ponavlja kako Schmidtu niko ne prijeti u RS-u i da mu niko ne želi zlo, te da je on spreman sastati se njim.

MUP RS-a, do zaključivanja ovog teksta, nije odgovorio na pitanja da li su poduzete radnje po ovom postupku.

No ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je kako je protekao bez ijednog incidenta i da je policija odgovorno i uspješno obavila posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.