open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo HNK
Prijetio smrću kardinalu Vinku Puljiću: Određen jednomjesečni pritvor 27-godišnjem Mostarcu
Općinski sud u Mostaru odredio je jednomjesečni pritvor 27-godišnjem Harisu Pendiću, zvanom Penda, iz Mostara, zbog sumnje da je prijetio smrću kardinalu Vinku Puljiću, novinaru Hrvatskog medijskog servisa i još trojici građana. 
22.01.2021. u 16:53
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, on se sumnjiči za tri krivična dječa ugrožavanje sigurnosti. 

- Naime, Haris Pendić zvani Penda, se sumnjiči da je u tri navrata, u vremenskom razdoblju od 17. maja 2020. godine do 7. novembra 2020. godine upućivao ozbiljne prijetnje po život, oštećenima: kardinalu V. P., građanima M. V., S. Ć. H., A. P. i novinaru Hrvatskog medijskog servisa B. G. - navodi se u saopćenju.

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer naročite okolnosti opravdavaju strah da će počiniti krivično djelo kojim prijeti, a za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

- Kantonalno tužilaštvo HNK, u suradnji sa Federalnom upravom policije nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela - saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.