open-navfaktor-logo
search
Borba za tržište
Prijeti li BiH poskupljenje i nestašica svježeg mesa?
Najava ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca o uvođenja prelevmana i carina na uvoz svježeg mesa na period od 200 dana kako bi se zaštitila domaća proizvodnja naišla je na podijeljene reakcije.
03.02.2021. u 16:42
get url
text

- Nastojimo zaštititi naš interes. Jednostavno, nije normalno da se podržava uvoz. Sve je do otkupljivača i mesoprerađivača, oni love u mutnom. Jeftino uvezu meso pa ga onda prerade i izvoze u zemlje regiona i šire. Zašto ne kupuju meso od bh. proizvođača? Mora se znati da država ima najmanji priliv novca od uvoza mesa – kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Postoji opravdana bojazan da bi moglo doći do poskupljenja, a možda i do nestašice svježeg mesa na tržištu.

- Zašto bi poskupili? Neka ne uvoze. Tačno je da mi godinama ne proizvodimo mesa koliko su potrebe BiH, ali u ovo doba pandemije, kada ljudi biraju hoće li sedmično moći odvojiti novca za 200 grama, imamo dovoljne količine. Također, mora se znati da se u grupi uvoznika i prerađivača mesa koja je izdala saopćenje nalazi samo jedan proizvođač mesa, sve ostalo su prerađivači i uvoznici – stav je Biće.

S druge strane, grupa uvoznika i prerađivača mesa ima suprotno mišljenje.

- Broj uzgajivača goveda i svinja koji potenciraju zatvaranje tržišta na ovakav način, i koji su već bonirani sredstvima koje dobijaju kao podsticaj za proizvodnju je neuporedivo manji od broja uposlenika koji rade u firmama koje se bave uvozom i preradom mesa i koji bi ovakvim mjerama bili pogođeni. Radi se o desecima hiljada uposlenika i članova njihovih porodica. Meso koje se nudi od tih proizvođača je meso bikova, dok je nama, naročito u preradi, potrebno meso junica (butevi, prednjaci, čejreci i kugle).

Sve ove vrste mesa po zadovoljavajućem kvalitetu, cijenama i standardima uvozimo iz EU-a. Velika većina firmi iz EU-a, koje se bave preradom i prodajom rashlađenog mesa, posjeduju halal certifikat, za razliku od domaćih proizvođača mesa. Na osnovu  svega navedenog, tražimo da Ministarstvo sa proizvođačima bikova i svinja koji imaju viškove iznađe neka druga rješenja koja neće ugrožavati sve ostale proizvođače u državi.

Naši prijedlozi za rješenja su upravo oni koji su se nama sami nametnuli s obzirom na to da tržište sada tako funkcioniše, a to je smanjenje proizvodnje, prilagodba ponudi i  potražnji tržišta, korekcija cijena – ističu u saopćenju koje potpisuju OVAKO d.o.o. Sarajevo, Industrija mesa Semić d.o.o., Mesna industrija Semko d.o.o., Suša Commerce d.o.o., MI VIMAR Groupe, Vimes d.o.o. Visoko, Pavić d.o.o. Livno, Karliko d.o.o. Ljubuški, Bešlić d.o.o. Visoko, MI Tulumović Laktaši, MS-ALEM d.o.o. Bosanska Krupa, Intermeat d.o.o. Sarajevo, Menprom d.o.o. Tuzla, Obrt PPSP Očuz Visoko, Agencija za certificiranje halal kvalitete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.