open-navfaktor-logo
search
Za muzejsku postavku
Prijem kod gradonačelnika Imamovića: BIRN BiH uručio Gradu Tuzli arhivu u vezi s Kapijom
Denis Džidić i Admir Muslimović iz BIRN-a BiH sastali su se danas sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem. Na sastanku je dogovoreno da će pisani i videoizvještaji BIRN-a BiH biti izloženi u Memorijalnom muzeju koji će biti otvoren 25. maja, kada se obilježava godišnjica zločina na tuzlanskoj Kapiji.
08.05.2020. u 16:07
get url
text
Novinari BIRN-a kod gradonačelnika Imamovića

- Mi smo pratili postupak protiv Novaka Đukića. Imamo arhivu tog postupka, kako prvostepenog tako i žalbenog, i naravno nastojanja Suda BiH da preuzme izdržavanje kazne nakon što je Đukić otišao u Srbiju. Imamo arhivu tog postupka i odlučili smo da je doniramo Gradu Tuzla - kaže direktor BIRN-a BiH Denis Džidić.

Dodaje i da je BIRN uradio i dokumentarni film o Kapiji koji se bavi potragom za pravdom, a i film je također dio materijala koji je uručen gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću.

- Film govori o masakru na Kapiji i rađen je prije dvije godine. Govori o žrtvama, tadašnjim strukturama vlasti u gradu, načinu zbrinjavanja ranjenih, ali i načinima kako se žrtve nose s tragedijom - kaže Admir Muslimović, jedan od autora filma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.