Preduzetim mjerama i radnjama pronađeno je i oduzeto ukupno 13 novčanica, a identifikovane su tri osobe koje su falsifikovani novac stavljale u opticaj.

- Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeni G.P. iz Bosanskog Novog putem interneta kupio repliku novčanica u apoenima od 50 i 100 konvertibilnih maraka koje su namijenjene za filmsku upotrebu tzv.filmski novac, koje je potom dao osumnjičenim Đ.S. iz Prijedora i D.K. iz Bosanske Dubice koji su novac dalje stavljali u opticaj.

Nakon kompletiranja predmeta Tužilaštvu BiH protiv ovih osoba bit će dostavljen izvještaj za počinjena krivična djela krivotvorenje novca. Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na zaštitna obilježja novčanica, te ukoliko posumnjaju da se radi o lažnom novcu odnosno o replici da o tome odmah obavijeste nadležnu policijsku stanicu. Falsifikovane novčanice koje su u navedenom slučaju stavljene u promet su prepoznatljive po natpisu "lažni novac" koji se nalazi na prednjoj strani novčanice i natpisom "samo za filmsku upotrebu replika kopija" koji je štampan na zadnjoj strani novčanice - saopćeno je iz PU Prijedor.