open-navfaktor-logo
search
Nova pravila
Prije zapošljavanja za rad sa djecom u RS-u, obavezna provjera u "registru pedofila"
Sve organizacije, ustanove, institucije i udruženja u Republici Srpskoj koja u svom poslu ostvaruju neposredan kontakt sa djecom, obavezni su da prilikom prijema u radni odnos ili angažovanja određene osobe, u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a zatraže provjeru da li je ta osoba upisana u Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.
06.05.2022. u 12:09
get url
text

Iz MUP-a RS danas su podsjetili da će se novčanom kaznom od 8.000 do 15.000 КM kazniti odgovorno lice u pravnom licu ako ne zatraži ove podatke.

Zakonom je definisano da je osoba, koja je pravosnažno osuđena za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece, dužna da se nakon izdržane kazne javlja nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a po mjestu stanovanja, kao i da policiju obavještava o svakom putovanju, odredištu i dužini trajanja putovanja najkasnije 24 sata prije putovanja.

- Ova lica su obavezna da se uzdržavaju od posjećivanja mjesta na kojima se okupljaju djeca i objekata u kojima se okupljaju djeca, kao što su školske zgrade, školska dvorišta, vrtići, igrališta, igraonice i slično. Ko ne poštuje ove odredbe, kazniće se novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 КM ili kaznom zatvora u trajanju od 30 do 60 dana – navedeno je iz MUP-a RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.