open-navfaktor-logo
search
ZOI 1984.
Prije tačno 36 godina u Sarajevu je upaljen olimpijski plamen
Prije tačno 36 godina na Olimpijskom stadionu Koševo upaljen je olimpijski plamen, kojim je označen početak 14. zimskih olimpijskih igara.
08.02.2020. u 07:13
get url
text

Izbor Sarajeva za grada domaćina 14. zimskih olimpijskih igara objavljen je 18. maja 1978. godine tokom 80. sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini. Gradovi protivkandidati bili su japanski Sapporo i švedski Göteborg, a nakon dva kruga glasanja Sarajevo je većinom glasova dobilo organizaciju ZOI 1984.

Od 8. do 19. februara Sarajevo i planine oko glavnog grada Bosne i Hercegovine bili su centar svijeta. Paljenjem olimpijskog plamena Sanda Dubravčić je označila početak Igara na kojima se pojavio, do tada rekordan broj učesnika, preko 2.500 iz 49 zemalja, od čega su njih 1.272 bili takmičari.

Samo cerenomiju svečanog otvaranja na Koševu pratilo je 60.000 ljudi, a čak dvije milijarde putem TV-a prijenosa.

U programu Igara koje su održane u Sarajevu 1984. godine bilo je alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), te biatlon, nordijsko skijanje i skijaški skokovi (Igman).

Najveće zvijezde Olimpijade u Sarajevu, čija je maskota bio vuk Vučko, bili su takmičari u umjetničkom klizanju, a poseban dojam na domaću publiku ostavio je par iz Velike Britanije, Jayne Torvill i Christopher Dean, koji su se okitili zlatnom medaljom. Sa zlatom oko vrata Sarajevo je napustila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt. Njena medalja bila je tek jedna od 285 odličja napravljenih u kovnici u Majdanpeku, a dodijeljene su 222 medalje.

Britanski par, Jayne Torvill i Christopher Dean

Imala je domaća publika i svog heroja. Skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomskoj utrci, što je bila prva medalja za Jugoslaviju na zimskim olimpijskim igrama. Sarajlije su na skijalištu Franka bodrile s transparentima na kojima je pisalo "Volimo Jureka, više od bureka".

Franko je osvojio prvu medalju za SFR Jugoslaviju na zimskim olimpijskim igrama

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 19. februara, tadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaranch kazao je kako je Sarajevo najbolji organizator zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji, a svoj govor završio je riječima: "Doviđenja drago Sarajevo".

Najuspješnija zemlja na Igrama bila je Istočna Njemačka sa 24 medalje (devet zlatnih, devet srebenih i šest bronzanih). Sovjetski Savez je bio drugi s 25 (šest zlatnih, deset srebenih i devet bronzanih), dok su Sjedinjenje Američke Države bile treće sa osam medalja (četiri zlata i četiri srebra).

Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 miliona američkih dolara. Polovina prihoda ostvarena je od prodaje prava na TV-prijenos, a sa Igara je izvještavalo više od 4.500 novinara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.