open-navfaktor-logo
search
Pazite šta jedete
Prije kupovine: Test od nekoliko sekundi otkriva je li meso svježe ili pokvareno
Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta
07.07.2019. u 09:54
get url
text

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, posebno ako je mljeveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ili ako to nije moguće barem dati prednost proizvodima iz regije koji su do trgovine prešli kraći put. Ako nemate baš izbora, nego kupujete u prodavnicama jedino ono što možete naći, onda osim informacija na pakiranju pazite i na izgled mesa.

Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Prije stavljanja u korpu dobro ga promotrite, za to vam ne treba više od pet sekundi.

- Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro - naglasila je Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra.

Roesicke ističe da bi kvalitetno meso moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Idealna boja ovisi o tome o kojem se mesu radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.

Ima još jedan način za jednostavnu provjeru toga je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati.

Ako možete, pomirišite meso. Svaka vrsta mesa ima specifičan miris, ali ako je riječ o svježem mesu, miris je najčešće slabiji. Meso mijenja miris ako se drži u nepovoljnim uvjetima i duže vrijeme skladišti. Ako vam se čini da meso ima kiseli, truli ili čak užegli miris, najvjerojatnije je već pokvareno. Vjerujte svojem osjetilu i ako vam je miris neugodan, meso nije dobro za jelo, iako možda izgleda svježe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.