open-navfaktor-logo
search
Godišnjica smrti
Prije deset godina preminuo je veliki bh. književnik Nedžad Ibrišimović
Na današnji dan, 15. septembra 2011. godine, u Sarajevu je u 71. godini preminuo Nedžad Ibrišimović.
15.09.2021. u 08:45
get url
text

Bio je istaknuti književnik i slikar, predsjednik Udruženja pisaca BiH, član Udruženja likovnih umjetnika BiH, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Kako je kazao pisac Zlatko Topčić: "Da je bio samo slikar ili skulptor, to bi bilo dovoljno da bude veliko ime u ovoj zemlji, ali njegovo književno pismo ga čini jednim od najvećih pisaca, najoriginalnijih autora koje je dala BiH".

Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine. Bio je pripovjedač, romansijer, dramski pisac, pjesnik, esejista, publicista i vajar. Osim na turski, engleski i češki prevođen je i na albanski, španski, arapski, francuski, njemački i italijanski jezik. Bio je urednik u listovima "Naši dani" i "Oslobođenje".

Bio je i veliki patriota. Volio je Bosnu, volio je svoj narod. Njegovu karijeru obilježio je roman "Vječnik", na kojem je radio punih 40 godina. Zapravo, pisao ga je, kako je i sam kazivao, cijeli život. A posljednje njegovo djelo "El-Hidrova knjiga", zapravo je nastavak spomenutog romana.

Nakon izlaska iz štampe remek-djela "Vječnik" (2005), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Roman "Vječnik" je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev "Derviš i smrt".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.