open-navfaktor-logo
search
Odbrana Sarajeva
Prije 29 godina odigrala se čuvena Pofalićka bitka: Spriječena namjera agresora da presiječe grad
Čuvena Pofalićka bitka (kodni naziv Grom) odigrala se na današnji dan 1992. godine i predstavlja jednu od značajnijih bitaka za odbranu Sarajeva od agresora.  
16.05.2021. u 12:39
get url
text
Pofalićka bitka

Agresorske snage su željele da presijeku grad na dva dijela tako što bi spojili Pofaliće sa tada opkoljenom Grbavicom. Plan je bio da se grad presiječe linijom Vogošća-Žuč-Pofalići-kasarna Maršal Tito-Grbavica.

U ranu zoru 16. maja 1992. godine, jedan sat ranije nego što su agresori očekivali, Armija Republike Bosne i Hercegovine je spriječila tu namjeru, tako što je porazila agresore.

U napadu na srpske položaje krenula su dva pofalićka i velešićki odred Armije Republike Bosne i Hercegovine, u sadejstvu sa dijelovima Prvog sarajevskog odreda, grupom boraca iz Buča Potoka, specijalnom jedinicom MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, jedinicom Vojne policije i manjim grupama boraca iz drugih dijelova Sarajeva.

Iako slabije naoružana ARBiH je pobijedila neprijatelja i osujetila njegove namjere i tako spriječila potpunu blokadu Sarajeva, piše Historija.ba.

Naši borci su još jednom pokazali da boj ne bije oružje već srce u junaka.

Današnji dan, 16. maj, obilježava se kao Dan Općine Novo Sarajevo i Dan Pofalićke bitke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.