Polaganjem cvijeća na mjesto masakra u sarajevskom naselju Alipašino Polje obilježena je 26. godišnjica od pogibije šestoro djece.

Na to mjesto 22. januara 1994. godine pale su tri granate ispaljene s položaja vojske Republike Srpske iz Nedžarića, od čijih su eksplozivnih dejstava dok su sankanju ubijeni Jasmina Brković (1989), Mirza Dedović (1986), Admir Subašić (1986), Danijel Jurenić (1983), Indira Brković (1982) i Nermin Rizvanović (1981), dok ih je još šestero ranjeno.

U spomen na ubijene, na spomen-ploču na mjestu zločina vijence i cvijeće danas su položili roditelji rodbina ubijenih mališana, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. te delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Savjeta MZ Alipašinog Polje C1 i C2, Općinski odbor SDA i OŠ "Meša Selimović".

U ime Kantona, cvijeće su položili zastupnica u Skupštini KS Samra Ćosović Hajdarević i ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS Srđan Mandić koji je u svom prigodnom obraćanju istakao koliko je važno zbog prošlosti, sadašnjosti, a posebno budućnosti prisjećati se ove tragično izgubljene mladosti.

-Nažalost, neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost u ubijanju Sarajeva u njegovoj opsadi u kojoj je ubijeno 11.541 stanovnika među kojima je 1.601 ubijeno dijete - istakao je Mandić te poručio ovom prilikom da se budućnost Bosne i Hercegovine, uz sjećanje na prošlost, mora graditi na idejama pravde, uvažavanja i tolerancije.

Sjećanje na ovaj tragičan dan najteže je roditeljima ubijene djece među kojima je Zehra Subašić koja je tada izgubila svog osmogodišnjeg sina Admira.

-Tugu i bol koju mi roditelji ubijenih mališana osjećamo već 26 godina ništa ne može izbrisati. Naša djeca sada bi imala više od trideset godina. I dok zločinci za ova nedjela nikada nisu kažnjeni, naša djeca nisu stigla ni da krenu u život, u školu, u mladost. To je još jedna rana koja ne može proći dok ne bude pravde za ovu i svu ubijenu djecu - riječi su Admirove mame Zehre, saopćio je Press KS.