open-navfaktor-logo
search
Remi u Rizeu
Prijateljskoj utakmici Turska - BiH nedostajali samo golovi
Prijateljska utakmica između fudbalskih reprezentacija Turske i Bosne i Hercegovine, odigrana večeras u Rizeu, završena je bez pobjednika, ali i bez golova
11.10.2018. u 21:20
get url
text
Darko Todorović
Darko Todorović

Robert Prosinečki se odlučio za visoki presing već na samom startu utakmice, a takav način igre našeg tima urodio je plodom tek desetak minuta kasnije.

Prvu pravu šansu na utakmici pred prepunim tribinama stadiona u Rizeu imali su Zmajevi. Kapiten naše selekcije Edin Džeko odlično je uposlio imenjaka Višću, no oštar šut iskosa sa desne strane u korner je uspio skrenuti turski golman Sinan Bolat. Nakon kornera Ognjen Vranješ nije najbolje glavom zakačio loptu poslije ubacivanja Miralema Pjanića.

Samo četiri minute kasnije ponovo su izabranici Roberta Prosinečkog bili u sjajnoj prilici. Lopta se poslije blage inicijative i nešto slabije reakcije domaće odbrane stigla do Gorana Zakarića, no Bolat je odbranio šut krilnog fudbalera Partizana. Odbijenu loptu nažalost po našu selekciju u mrežu Turske ponovo nije uspio pospremiti Višća.

Turska je prvi put zaprijetila u 19. minuti, no udarac Cengiza Undera je izblokirao Vranješ. Samo tri minute kasnije Hakan Calhanoglu je šutirao pored gola Ibrahima Šehića. Veznjak Milana ponovo je pokušao u 25. minuti, no ovoga puta je naš golman njegov udarac krenuo u korner. Slična situacija desila se i u 28. minuti, a Šehić je ponovo loptu skrenuo u korner.

Sjajnu priliku Turci su imali u 32. minuti. Naša odbrana nije najbolje reagovala na jedan pas Calhanoglua. Lopta je stigla do Enesa koji je bio neometan, ali je sa svega par metara šutirao pored gola.

Calhanoglu je u prvom poluvremenu bio najveća prijetnja golu naše selekcije. Sa ivice šesnaesterca šutirao je u 34. minuti, no srećom po Šehića lopta je ponovo otišla van okvira našeg gola.

Samo minut kasnije Rade Krunić se srušen na nekih 17-18 metara od gola. Bila je to idealna pozicija za Miralema Pjanića, no veznjak Juventusa je iz slobodnog udarca pogodio samo živi zid.

Još jednu odličnu priliku Zmajevi su imali pet minuta prije kraja prvog poluvremena. Gojko Cimirot je dobro gađao dalji ugao Bolatovog gola, no ne i dovoljno precizno za vodstvo Zmajeva pa se na poluvrijeme otišlo s rezultatom 0:0.

{$galerijaFotografija}

Na poluvremenu je Prosinečki odlučio u svlačionici ostaviti Šehića, Pjanića, Višću i Džeku, a na travnjak je poslao Begovića, Prcića, Miloševića i Višću.

Činjenicu da je selektor Zmajeva ostavio četvericu ponajboljih igrača u svlačionici na pravi način su iskoristili Turci, koji su dominirali terenom na startu drugog poluvremena.

Prvu ozbiljniji napad u drugom dijelu naša selekcija imala je u 66. minuti, no Darko Todorović je zaistavljen u kaznenom prostoru domaćina.

U narednih nekoliko minuta domaća reprezentacija imala je nekoliko odličnih prilika. Prvo je Calhanoglu sa nekih šest-sedam metara šutirao preko gola poslije centaršuta Undera, a samo dvije minute kasnije Cenk Tosun je promašio gotovo nemoguću priliku, sličnu onoj kakvu je Enes imao u prvom poluvremenu.

U 72. minuti Calhanoglu je iz slobodnjaka pokušao ugroziti Begovića iz slobodnog udarca sa nekih 25 metara, ali je šutirao pored gola.

Do kraja utakmice lopta je uglavnom bila u posjedu domaće selekcije, no izabranici Mircee Lucescua do kraja nisu uspjeli nisu materijalizovati terensku nadmoć, pa su dosta kvalitetnom prijateljskom susretu nedostajali samo golovi.

Na kraju smo imali dosta sreće s ozbirom da su Turci poslije gužve u našem kaznenom prostoru pogodili stativu nakon manje nesigurnosti Begovića, ali je na kraju naš golman uhvatio loptu, a potom je Karasev svirao kraj.

Turska – Bosna i Hercegovina 0:0
Stadion: Rize Yeni Sehir (Rize). Gledalaca: 15.000. Sudija: Sergei Karasev (Rusija). Žuti karton: Vranješ (BiH).
Turska: Bolat, Ozbayrakli, Yokuslu, Soyuncu, Ozyakup, Calhanoglu, Tekdemir (od 65. Yunus Malli), Unal (od 46. Tosun), Cengiz Under (od 80. Serdar Gurler), Bayram, Ayhan Selektor: Mircea Lucesku.
Bosna i Hercegovoina: Šehić (od 46. Begović), Todorović, Nastić, Vranješ, Višća (od 46. Prcić), Pjanić (od 46. Milošević), Džeko (od 46. Bajić), Krunić, Zakarić (od 69. Kodro). Selektor: Robert Prosinčeki.

Turska - BiH 0:0
1 od 28
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.