open-navfaktor-logo
search
Migranti
Prihvatni centar Ušivak spreman za zimu: Migranti poručuju da samo žele novi život
U kampu je trenutno 475 migranata, od toga osam porodica i 27 djece
31.10.2018. u 11:13
get url
text

Više od 470 migranata trenutno je smješteno u kasarni Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva. Većina ih je na put iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka, Sirije, Indije i drugih zemalja krenula prije nekoliko godina ili mjeseci. 

Trenutno su u Bosni i Hercegovini iz koje žele ići u zemlje Zapadne Evrope. Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je prihvatni centar u Hadžićima gdje migranti imaju dobre uslove. Imaju "krov nad glavom", redovan obrok i medicinsku pomoć. 

Na ulazu u centar je obezbjeđenje. Kao i novinari, i migranti se moraju prijaviti ako izlaze iz kruga centra. Registracije se obavljaju i tokom jela u kuhinji. 

U kontejnerima, u kojima su smješteni, imaju krevete, čisto je, a tu su i sanitarni kontejneri. Ekipe su tu i da ih odvezu i do ljekara u obližnje bolnice ili klinike. A kako saznajemo, ima mnogo onih koji traže medicinsku pomoć zbog različitih zdravstvenih problema.

U centru su uglavnom smješteni muškarci. Tu je i nekoliko porodica koje će, ukoliko prihvate, biti prebačene u prihvatni centar "Salakovac", u kojem su bolji uslovi za porodice sa djecom.

Dražen Rozić, koordinator projekta za prihvatni centar "Ušivak" ispred Međunarodne organizacije za migracije (IOM), podsjetio je da se kamp polako punio od prošle srijede. 

-Trenutno imamo 475 migranata u kampu, od toga imamo osam porodica i 27 djece. Od 475 osoba u kampu, najviše ljudi je sa područja Afganistana i Pakistana, njih je oko 50 posto, iz Irana 20, Irak i Sirija po deset posto, zatim oko deset posto osoba iz Indije i ostalih zemalja - pojasnio je Rozić.

Prema njegovim riječima, prethodnih dana dolaze postepeno, neki su dolazili samostalno organizujući transport. 

-Do sada nije bilo nikakvih incidenata i nadamo se da će tako i ostati. Uslovi u kampu su super. Mi i dalje unapređujemo ovaj kamp. Dolazi nam još dodatnih sanitarnih kontejnera i još kontejnera za smještaj - istakao je Rozić.

{$galerijaFotografija} 

Govorio je i o pripremi za zimu navodeći da su sve učinili da s Elektroprivredom BiH osiguraju dovoljno snadbijevanje električnom energijom. 

-Svaki kontejner je opremljen grijalicom. Naš partner Pomozi.ba odgovoran je za pripremu hrane. Imamo tri obroka dnevno - dodao je Rozić.

Na terenu se nalaze i predstavnici Udruženja Pomozi.ba, a Adnan Tatarević je podsjetio da su se u pomoć migrantima u "Ušivaku" uključili u prošlu srijedu kada je stigao prvi autobus s 35 ljudi. 

-Ljudima koji su tu mi obezbjeđujemo obroke. Udruženje 'Pomozi.ba' je sklopilo Memorandum o saradnji s IOM-om i Udruženje će u prvih šest mjeseci iz svojih sredstava pokrivati ishranu za ljude koji su u kampu. U ovom trenutku imamo sasvim dovoljno sredstava da hranimo ove ljude koji su tu u kampu. Serviramo tri obroka dnevno - pojasnio je Tatarević. 

Istakao je da rade i na tome da spremaju i serviraju "njihova tradicionalna jela što podrazumijeva puno riže, začina...". 

Dok obilazimo prihvatni centar u jednom od kontejnera sreli smo Alija Nicknama iz Irana. 

-Na put sam krenuo prije 1,5 godinu. Supruga i troje djece su ostali u Iranu. Tokom pješačenja uništeni su mi nokti na nogama - izjavio je Nicknam. 

Prema njegovim riječima, zemlju je napustio zbog političke situacije. Na pitanje gdje želi da ide kazao je da njemu to nije bitno. Nicknam je istakao da samo više nije mogao podnijeti situaciju u Iranu. 

-Samo želim novi život - poručio je ovaj Iranac.

Baba Abdulkarim, kako saznajemo od onih koji se brinu za migrante u kampu, jedan je od onih koji pričaju nekoliko jezika. Afganistanac govori engleski, norveški i francuski...

-Afganistan sam napustio u januaru ove godine. Ako uspijem, želim doći do Francuske. Koliko znam, u Francuskoj se dobro ponašaju prema migrantima, a i dobar je standard života - ispričao je ovaj 24-godišnjak. 

Mnogo toga je proživio na "putu spasa" kojim se kreće već deset mjeseci. 

-Poteškoća na putu je bilo mnogo. Glad, nedostatak hrane, vode, zima, šume... Stalno smo bili umorni, niko nam nije pomagao. U nekim mjestima se prema nama nisu ponašali baš dobro - poručio je Abdulkarim. 

Među migrantima, koji su smješteni u prihvatnom centru, nalazi se i veliki broj obrazovanih osoba - inženjera, profesora... Zemlje u kojima su rođeni napustili su iz različitih razloga, ali cilj im je isti - doći do zemalja u kojima će imati bolji život za sebe i svoje porodice. 

Prihvatni centar Ušivak spreman za zimu - 31. 10. 2018.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.