open-navfaktor-logo
search
Aluminiju produžen život
Prihvatili bi i model po kojem su riješeni rudnici u FBiH
U saradnji sa partnerima i uz njihovu veliku pomoć i razumijevanje srži problema, riješeno je pitanje struje zaključno s nedjeljom navečer
15.10.2018. u 15:57
get url
text
Dražen Pandža

To nije veliki pomak, ali jeste nada da ćemo osigurati dovoljno vremena da interveniše Vlada FBiH i svojim mjerama riješi pitanje Aluminija Mostar, poručio je v. d. direktora ovog kombinata Dražen Pandža.

Na upit novinara koje mjere Vlada FBiH može realno učiniti, Pandža tvrdi da može puno, ali da je važno da pokaže dobru volju i za početak uradi ono što je prethodno najavljeno.

- Ključ svega je Aneks 8 iz 2013. godine. Bez toga ne možemo graditi dugoročnu priču. Sve što radimo su interventne mjere. S Aneksom 8, odnosno njegovom provedbom, riješili bismo dug Aluminija - pojasnio je.

Kazao je da su i dalje blokirani od Elektroprijenosa i Elektroprivrede HZHB.

- Oni su odlučili prolongirati blokadu na kraći period u nadi da će se sve riješiti na najbolji način. Hvala i lokalnim partnerima. Pokazali su ogromno povjerenje današnjim korakom. Imali smo sastanke sa NOS-om, FERK-om i Elektroprijenosom. Oni su rekli svoja stajališta. Korektno se odnose prema nama. Svako radi svoj posao. Ne možemo ih kriviti za bilo šta. Na njihovo ponašanje nemamo zamjerku - istaknuo je Pandža.

Kontakti su uspostavljeni i s Vladom.

- Nemamo informacije o interventnim sredstvima o kojim se piše u medijima. Ministrica Jelka Milićević intenzivno radi na rješavanju problema i pokušaju iznalaženja modela kojim bi se najbezbolnije riješio problem. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jasno je rekao u kojem smjeru treba da ide Aluminij i šta je čija odgovornost. Treba nam dugoročna vizija. Radimo na rješavanju problema i pokušavamo iznaći najbolji model i smjer kojim Društvo treba da ide - istaknuo je Pandža.

Još jednom je podsjetio, da se ovoj državi plaća struja po 75 ili 85 eura, a to je model kojim kompanije ove vrste ne mogu preživjeti.

Poručeno je kako, model rudnika u FBiH, koji je ranije primijenjen može biti dobar i za Aluminij, ali da se ne razgovra u tom pravcu.

Posebno se zahvalio medijima, koji su korektno informisali javnost o ozbiljnosti situacije,  bez kojih bi, kako kaže, priča već bila gotova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.