Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog premijera Adema Zolja, prihvatila je danas inicijativu Sindikata policijskih službenika KS vezanu za uređenje pitanja penzionisanja pripadnika policije, kao i prava na ostvarivanje njihovog posebnog staža.

Odredbama ovih vladinih amandmana, između ostalog, u Zakonu o policijskim službenicima KS,  definisano je da oni imaju pravo na penziju pod uvjetom da su u kontinuitetu bez prekida, imali najmanje 15 godina staža, te da su u vrijeme sticanja prava na penziju obavljali posao policijskog službenika.

Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koji su za njega najpovoljniji. Ovo se odnosi i  na policijskog službenika koji usljed zadobijenih povreda na radu, uzrokovanih neposrednim izvršenjem svog posla i zadatka, bude proglašen invalidom prve kategorije.

Poseban staž iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u jednostrukom trajanju uračunava se u staž osiguranja za policijskog službenika samo uz pismenu saglasnost lica na kojeg se ona i odnosi.

Vladini amandmani postaju sastavni dio Prijedloga zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, o kojem će zastupnici raspravljati na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS, navodi se u saopćenju Vlade KS.