open-navfaktor-logo
search
Planirano povećanje plaća
Prihodi gotovo 600 miliona KM: Tuzlanski kanton prvi u FBiH dobio budžet za 2023. godinu
Nikad veći Prijedlog budžeta Tuzlanskog kantona (TK), "težak" 598,5 miliona KM, usvojila je danas Skupština TK sa 22 glasa "za" i 11 uzdržanih. Za budžet su glasali zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH), jedan zastupnik Socijaldemokrata (SD) BiH te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA), koji djeluju kao nezavisni zastupnici.
30.12.2022. u 15:30
get url
text
Detalj sa današnje sjednice

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić za Prijedlog budžeta TK za 2023. godinu, rekao je da je "rekordan", da sadrži sve potrebne komponente, razvojnu i socijalnu te da bi trebao donijeti stabilnost.

VEZANI TEKST - Od 1. januara veće plaće, regres i topli obrok za zaposlene u prosvjeti, državnoj službi i zdravstvu TK

- Postigli smo kompromis sa sindikatima budžetskih korisnika, koji je nešto između njihovih zahtjeva i mogućnosti Vlade TK. Drago mi je da smo našli zajednički stav i time smo pokazali da smo za sistemska, a ne privremena rješenja - rekao je premijer Halilagić.

Ministar finansija TK Suad Mustajbašić istakao je da je Tuzlanski kanton jedini u Federaciji Bosne i Hercegovine, prije Nove godine usvoji Prijedlog budžeta.

- Htjeli smo novoj Vladi TK stvoriti što bolje preduslove za rad. Prihodovna strana iznosi 598,5 miliona KM. Smatram da je budžet stabilizirajući, ali da ima određene kapitalne elemente. Plaće čine 62 posto budžeta, ali smo nastavili s reformom socijalne zaštite, pa imamo 30 miliona za naknadu majkama porodiljama, dodatak djeci oboljelih od celijakije, povećana su sredstva za stalnu novčanu pomoć najugroženijoj populaciji sa 144 na 199 KM, supruge umrlih demobilisanih boraca se uvode u pravo... Podrška primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iznosi 12,8 miliona KM, što je najviše od svih kantona u FBiH. Obezbijeđena su četiri miliona KM za početak izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli - rekao je, između osatlog, Mustajbašić.

Predsjednik Kluba zastupnika opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini TK Dževad Hadžić, smatra da je prihodovna strana budžeta morala bit veća zbog primjene izmijenjenog Zakona o pripadnosti javnih prihoda, ali i rasta cijena koji mora rezultirati povećanjem prihoda.

- Smatramo da budžet nema razvojnu komponentu, posebno kada je u pitanju podrška privredi i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Smatrali smo da se i u ovoj godini trebaju planirati sredstva za penzionere, a sada ih nema - rekao je Hadžić.

Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA, ističe da je uvažavajući rastuću inflaciju, rast cijena, troškove života, u budžetu predviđeno povećanje bruto plaće i naknade troškova zaposlenih za sve budžetske korisnike, pri čemu se težilo postići što veći nivo pravednosti i smanjiti razlike u primanjima među zaposlenicima.

- Posebno me raduje da su u budžetu planirana značajno veća sredstva za programe socijalne zaštite čime će se unaprijediti položaj najugroženijih kategorija građana TK. Iznimno je važno naglasiti da će ulaganje preko 72 miliona KM u kapitalne projekte i nabavku stalnih sredstava, doprinijeti većoj sigurnosti građana, unaprijediti uslove rada učenika, studenta, nastavnika i profesora te povećati obim i kvalitet zdravstvene zaštitite - naveo je Umihanić.

Ministar Mustajbašić najavio je rebalans budžeta već na proljeće, a u tom dokumentu bi se mogla naći i pozicija o novčanoj pomoći penzionerima, poput one u iznosu od 100 KM, koju je Vlada TK obezbijedila u ovoj godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.