Priče o ženama odnijele najviše Zlatnih globusa

objavljeno: 08.01.2018. u 08:47

Najveći pobjednik sinoćnje dodjele nagrada Zlatni globus je drama 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' (Tri plakata ispred Ebbinga u Missouriju), no cijela je ceremonija protekla u znaku #metoo pokreta i poziva žrtvama seksualnog nasilja i maltertiranja da progovore o svojim iskustvima.

'Three Billboards' odnio je ukupno četiri Zlatna globusa, za najbolju dramu, najbolji scenario, najbolju glumicu (Frances McDormand) i najboljeg sporednog glumca (Sam Rockwell).

- Bilo je sjajno biti u ovoj prostoriji večeras, i biti dio ovog tektonskog pomaka u strukturi moći u našoj industriji. Vjerujte mi: žene u ovoj prostoriji nisu ovdje zbog hrane. Mi smo ovdje zbog posla, rekla je McDormand prilikom primanja nagrade, kojoj je ovo bila šest nominacija za zlatni globus i prva pobjeda.

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Meksikanac Guillermo del Toro za dramu 'Shape of Water' (Oblik vode), a najboljim glumcem proglašen je Gary Oldman, koji je u filmu 'Darkest Hour' (Najmračniji sat) glumio Winstona Churchilla, prenosi Jutarnji.hr.

Mlada Saoirse Ronan dobila je nagradu za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu, za njenu ulogu u filmu 'Lady Bird' (Ptica), koji je dobio i nagradu za najbolju komediju ili mjuzikl.

Televizijske nagrade pobrala je miniserija 'Big Little Lies' (Velike male laži), gdje su globuse za glumu dobili Nicole Kidman, Laura Dern i Alexander Skarsgard.

Nagrade je dobila i 'Handmaid's Tale' (Sluškinjina priča), te je serija proglašena najboljom dramskom serijom, a glavna glumica Elisabeth Moss najboljom glumicom u dramskoj seriji.

Cijela je ceremonija protekla u znaku borbe protiv seksualnog napastovanja u Hollywoodu - gotovo sve uzvanice nosile su crne haljine, a u publici su se mogli vidjeti i brojni bedževi 'Time's Up' (vrijeme vam je isteklo), u znak podrške inicijativi protiv maltretiranja na poslu

Brojne su glumice iskoristile dodjelu nagrada kako bi izrazile svoju podršku žrtvama zlostavljanja, uključujući Nicole Kidman, Meryl Streep, Michelle Williams i Emmu Watson, a trenutak večeri bio je dodjela 'Cecil B. DeMille' nagrade za životno djelo, koju je po prvi put dobila crnkinja - Oprah Winfrey.

- Želim da sve djevojke koje nas gledaju sada, ovdje, znaju da je novi dan na horizontu. I kad taj dan napokon svane, bit će to zbog brojnih veličanstvenih žena, od kojih su mnoge sada s nama u ovoj prostoriji, i nekih fantastičnih muškaraca, koji se zajedno snažno bore da postanu vođe koji će nas odvesti u vrijeme kada više nitko neće morati reći 'Me too' - rekla je Winfrey u svom govoru.