open-navfaktor-logo
search
Najveći turnir
Priča o turniru "Fis Gol": To je bio pravi praznik za sve ljubitelje malog fudbala
Turnir u malom fudbalu "Fis Gol" 80-ih godina prošlog vijeka okupljao je najbolje haklere Bosne i Hercegovine.
30.01.2022. u 21:48
get url
text

Najveći turnir u malom fudbalu u Bosni i Hercegovini svojevremeno su gledale hiljade ljudi "nakrcane" po tribinama i prozorima FIS-a.

"Fis Gol" važio je i za jedan od najboljih u bivšoj Jugoslaviji, a vrhunac je doživio od 1983. do 1991. godine. Na turniru su za različite ekipe igrali Refik Šabanadžović, Slobodan Janjuš, Milomir Odović, Mehmed Baždarević... Svi oni su istinski uživali u sportskom nadmetanju i pokazivanju vještina na otvorenom terenu u centru Sarajeva.

Verona je tri puta osvojila turnir

Adnan Muzurović, jedan od organizatora kultnog turnira, prisjetio se slavnih vremena malog fudbala u Sarajevu, te brojnih velikana koji su branili boje i čast svojih klubova, mahala, udruženja i kafana...

- Uvidjevši rastuću popularnost malog fudbala u gradu, 1983. godine krećemo sa organizacijom turnira u malom fudbalu "Fis Gol". Kada me pitaju koji mi je turnir najdraži, to je isto kao kada pitaju oca koje mu je dijete draže. Svaki turnir je bio nešto specijalno, imao svoju posebnost. Znači, svi su bili dragi, ali moram reći da je onaj posljednji, organizovan 1991. godine, bio čudan. Osjetila se ta ratna psihoza, te smo bili primorani da djelom odstupamo od naših organizacionih principa. Legenda Davorin Popović Pjevač i ostale gazde kafića su nam bili veoma bitan segment u razvoju malog fudbala. Razlog, ulagali su novac. Okupljali učesnike turnira, tu se širila priča o nama. Naravno, uz informacije u sredstvima informisanja. Poznato je da je Pjevač bio sportista, volio je FIS i uvijek nam je davao podršku – govori za Faktor Adnan Muzurović, koji je svojevremeno bio dobar igrač malog fudbala i koji ističe velike zasluge Privredne banke u kojoj je radio za razvoj turnira malog fudbala u Sarajevu.

Tribine su uvijek bile pune

Prve godine učestvovalo je 16 ekipa a rekordna godina za "Fis Gol" bila je 1990. godina, kada se prijavilo 136 ekipa.

- Sve ekipe koje su učestvovale dale su svoj doprinos. Posebno treba istaći one koji su osvajali turnir. Prije svega, Veronu (trostruki šampion), Davor (dva puta), Cafe Gem, Unis Pirm, Drugari Zenica i Vrbanjuša-Arija. Mnogo je tu prodefilovalo veoma kvalitetnih ekipa kroz turnire, uzelo bi vam to puno prostora. Možda da dodamo one koji su bili u finalu sa gore navedenim ekipama. To su Cafe Ruža, Tabasko, Garnizon JNA, Cafe Didi, Sons, Buguli, Oslobođenje, Gril Sunce i Robi Breza. Na kraju, najveća vrijednost turnira su njegovi igrači. Zaista, teško je nabrojati sve one koji zaslužuju da se spomenu. Hajde da pokušamo. Mi smo pravili anketu o najboljim igračima turnira. Tu su prvih deset mjesta zauzeli: Fuad Švrakić, Vahid Avdić, Faik Kolar, Senad Hodžić, Željko Bojić, Zoran Pržulj, Nebojša Novaković, Mehmed Janjoš, Zijad Švrakić, Predrag Pašić i Zoran Bilić. Također, da ne zaboravimo najbolje golmane turnira: Emir Karamehmedović, Damir Miličević, Safet Hodžić, Dragan Radović i Ismet Sijerčić. Posebnu zahvalnost dugujemo navijačima koji su u velikom broju dolazili na naš turnir – kaže na kraju Muzurović koji dodaje da više informacija o turniru svi mogu saznati na portalu fisgol83-91.com.

Ekipa Bordo 9 za koju je igrao Turković

Igranja na kultnom turniru rado se prisjetio i legendarni fudbaler Sarajeva Almir Zeka Turković.

- Zajedno sa rajom sa Čengić Vile nastupao sam za "Bordo 9", kako se zvala jedna buregdžinica. Iako smo bili mladi imali smo dobru ekipicu za koju je nastupao i Vladimir Luković Kigen, koji je, nažalost, poginuo na Trebeviću braneći Sarajevo. Igrati na "Fis Golu" bilo je nešto veliko. Kada si bio glavni u mahali u malom fudbalu, bio si glavni, a zamisli igraš na najboljem turniru. Mi smo bili jedna od najtalentovanijih ekipa. Uzor i idol nam je bio Faik Kolar, a trener nam je bio Rajko Dugandžić – govori Turković.

Refik Šabanadžović nastupio je nekoliko puta na "Fis Golu", a branio je boje ekipa "Rome" i HB-a.

- To je bio pravi praznik za sve ljubitelje malog fudbala. Zajedno sa mnom u ekipi su bili Fićo Bahtić, Meša Baždarević, Radmilo Mihajlović... Mi smo bili dokazani igrači na zelenom terenu, ali ipak u malom fudbalu nismo mogli parirati ekipama kao što su bile Davor i Verona. Iako smo na papiru imali najjaču ekipu, nikad nismo osvojili "Fis Gol" – kaže Šabanadžović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.