open-navfaktor-logo
search
Bijele vode
Pri kraju sanacija spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima odreda "Lasta"
Na ovom spomen-obilježju uklesano je osam imena šehida i poginulih boraca, koji su dali svoje živote u akcijama koje su vodile na lokalitetu Bjelašnice tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine
09.10.2019. u 14:04
get url
text

Rekonstrukcija spomen-obilježja šehidima i borcima, pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene "Lasta," na Bijelim vodama na Bjelašnici, privodi se kraju.

Kazao nam je to prof. dr. Vedad Šakić, član Upravnog odbora Udruženja veterana policije za specijalne namjene "Lasta," i dodao da će kompletan zahvat sanacije na spomen-obilježju i okolnom terenu biti priveden kraju najkasnije za sedam dana.

- Ovo je prva sanacija ovakve vrste u proteklih 15-tak godina, od kada spomen-obilježje postoji. U međuvremenu, prostor oko spomen-obilježja zarastao je u korov, ali je ovih dana uklonjen. Izvršena je sanacija jarbola i klupa, a potom i prilaza, nakon čega su zamijenjene i ploče koje su vremenom otišle zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta koje na ovom lokalitetu vladaju tokom jeseni i zime - kaže Šakić.

Na ovom spomen-obilježju uklesano je osam imena šehida i poginulih boraca, koji su dali svoje živote u akcijama koje su vodile na lokalitetu Bjelašnice tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine.

- Dvojica, Edin Duhović i Saša Petrović poginuli su 13. augusta 1993. godine prilikom oslobađanja Trešnjevog brda. Na Gojčinovoj ravni 13. decembra 1994. poginuli su: Antonijo Badrov, Ibrahim Ganić, Senad Džaferović, Hazim Katkić i Subhija Pribišić. Na spomen-obilježju nalazi se i osmo ime - rahmetli Avde Šabanovića, koji je bio komandir Treće čete Odreda policije za specijalne namjene "Lasta" u Visokom, a koji je život izgubio u maju 1995. godine na rejonu Treskavice - objasnio je Šakić.

Kako su nam kazali u Udruženju veterana policije za specijalne namjene "Lasta," novac za rekonstrukciju osiguran je od strane Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida - Fond memorijala.

Odred policije za specijalne namjene "Lasta," formiran je 15. maja 1992. godine, a tokom rata kroz ovu najodlikovaniju jedinicu prošlo je više od 400 onih koji su u svakom trenutku bili spremni dati život za svoju domovinu.

Tokom borbenih zadataka širom BiH živote je dalo 56 pripadnika "Laste." 

Čak 54 pripadnika dobili su odlikovanja, od čega pet Medalja za hrabrost, 37 Zlatnih policijskih znački i 12 Srebrenih policijskih znački.

Odred policije za specijalne namjene "Lasta," dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Bijele vode-spomen-obilježje09.10.2019
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.