open-navfaktor-logo
search
Uputiti poruku svijetu
Preživjeli Srebreničanin Šukrija Meholjić nacrtao karikaturu uoči presude Mladiću
Haški sud je najavio da će konačna presuda Ratku Mladiću biti izrečena sutra.
07.06.2021. u 12:25
get url
text

- Mladićeva konačna presuda se približava, a mi preživjele žrtve iz Bosne i Hercegovine, posebno iz Srebrenice poput mene, vrlo smo nervozni i jako zabrinuti kakva će konačna presuda biti. Zabrinutost proizilazi iz činjenice da su u Mladićevom žalbenom postupku zamijenjeni svi članovi bivšeg žalbenog vijeća. Promene su se dogodile na inicijativu i u režiji Rusije, koja očigledno podržava Srbe. Najviše nas zabrinjava činjenica što je predsjedavajuća sutkinja za novi saziv žalbenog vijeća Prisca Matimbe Nyambe, koja je u ranijem suđenju (Zdravko Tolimir) izjavila da u Srebrenici nije bilo genocida, te da je sudija Jean Claude Antonetti u potpunosti podržao stavove Nyambea - navodi karikaturist Šukrija Meholjić, koji je ovim povodom nacrtao novu karikaturu, i dodaje:

- Šta ako na osnovu toga MICT priprema potpuno neočekivanu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću? To se ne smije dogoditi! Svaka kazna mora biti pravovremena, poštena i poučna.

Meholjić ističe da kao žrtva želi pravdu.

- Ali za postizanje pravde potrebno je mnogo više od onoga što Haški sud može učiniti. Nažalost, pravda se u našem društvu i dalje tretira kao ideal i nešto čemu se možemo samo nadati. Vrijeme je da se promijeni logika ratnih zločina i zaštite žrtve, a ne počinitelji. Svi sadašnji i potencijalni zločinci širom svijeta moraju znati da će biti kažnjeni za svoje zločine - dodaje.

Bio bi, nastavlja, veliki gubitak i za žrtve i za pravdu u svijetu ako Ratko Mladić, koji je orkestrirao ne samo genocid u Srebrenici nego i mnoge druge gnusne zločine sirom BiH, ne dobije kaznu srazmjernu svojim zločinima.

- Očekujem da će žalbeno vijeće MICT-a raditi odgovorno i profesionalno te bez političkog utjecaja donijeti odluku koja će u najmanjem potvrditi prvostepenu presudu – doživotni zatvor. Neka Mladićeva konačna presuda zrači porukom svijetu da se zločin genocida ne isplati. Lično mislim da nijedna kazna nije prestroga za "Kasapina iz Srebrenice", Mladića i njegovog nadređenog ideologa, Karadžića - zaključio je Meholjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.