open-navfaktor-logo
search
Genocid
Preživjeli Srebreničani obišli mjesta stradanja svojih najmilijih
Članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, danas posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani, te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.
13.07.2020. u 14:08
get url
text

U okviru obilaska posjetile su i stratište u Kravici tačnije krug Zemljoradničke zadruge. Polaganjem cvijeća, te učenjem Fatihe prisjetile se i odale počast Bošnjacima ubijenim na ovom mjestu.

- Tog 13. jula 1995. godine došlo je do velike zasjede na Kameničkom brdu, tada dolazi do masovnog zarobljavanja. Jedna grupa se predala na ovom putu Kravica - Konjević Polje. Ovi koji su se predali na ovoj relaciji skupljeni su na livadu u Sandićima. Jedna grupa zarobljenika je natjerana da sa te livade idu u zemljoradničku zadrugu. Nakon što su natjerali zarobljene u zadrugu počela je rafalna paljba, bacali su bombe. Jedan čovjek koji je bio živ sakrio se ispod mrtvih tijela i prepričao je kako je čuo čovjeka koji doziva sa teškim glasom "Adila daj vode". Taj čovjek je kada je mrak pao uspio izaći i pobjeći. U zadruzi je ubijeno 1374 osoba. Haški tribunal ima te podatke, imena i prezimena ljudi koji su ubijeni ovdje - rekao je kustos u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari Hasan Hasanović.

Huriji Avdić je u Kravici strijeljan sin Sadik.

- Moj sin Sadik Avdić je ubijen ovdje. Ubijen je u 21 godini, gladan, žedan - rekla je Avdić.

Ramizi Gurdić su u julu 1995. godine ubijeni suprug, te sinovi Mustafa i Mehrudin. Suprug joj je strijeljan u Kravici.

{$galerijaFotografija}

- Mustafa je strijeljan na Branjevu. Mehrudin je ubijen, i pronađeno je samo njegovog pola tijela. To su moja djeca. Moj muž je strijeljan ovdje u Kravici. Njegovo tijelo je pronađeno u grobnici u Jadru. Svaki dan nosim fotografije sa sobom - kaže Ramiza pokazujući slike svojih voljenih.


Pored stratišta u Srebrenici i Potočarima koje su ranije obišli, te u Kravici preživjele žrtve genocida će obići i stratišta Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Branjevo i Pilica, a 17. jula 2019. godine će posjetiti stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje je strijeljano šest srebreničkih Bošnjaka.

Preživjeli Srebreničani obišli mjesta stradanja svojih najmilijih - 13. 7. 2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.