open-navfaktor-logo
search
Uoči presude
Preživjele žrtve poručile: Mladić da bude osuđen za ono za što je kriv, a to je genocid i zločin protiv čovječnosti
Srebreničanka Fadila Efendić, koja je u genocidu u Srebrenici izgubila supruga i sina, očekuje da će Ratku Mladiću 8. juna u Hagu biti potvrđena presuda kojom je ranije prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.
06.06.2021. u 11:38
get url
text

Efendić smatra kako preživjele žrtve ipak neće imati neku veliku korist od te presude, ali da će koliko-toliko pravda biti zadovoljena.

- Preživjelima će biti lakše ako Mladić bude osuđen za ono za što je kriv, a to je genocid i zločin protiv čovječnosti. On zaslužuje doživotnu robiju i moja želja je da se prvostepena presuda potvrdi - izjavila je Feni Efendić, koja je i predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice".

Za Srebreničanina Elvisa Špiodića, koji je u vrijeme genocida imao deset godina, presuda Mladiću je samo jedan mali djelić satisfakcije koja daje nadu budućim generacijama da pravda ipak postoji.

- Oni su uništili ovaj grad koji se neće oporaviti ni za sto godina, jer je bilo sistemsko uništavanje jednog naroda na ovim prostorima. Nama niko ne može vratiti naše najmilije, niti nadoknaditi naše izgubljeno djetinjstvo. Ne postoji presuda koja može zamijeniti nečiji život i ta presuda je samo jedan djelić satisfakcije - poručio je Špiodić, koji je bio prisutan u Hagu tokom izricanja prvostepene presude Mladiću.

Ističe da svi koji su preživjeli genocid mogu ispričati mnogo strašnih, istinitih događaja, i na osnovu tih događaja napisati mnogo knjiga i to svako na svoj način, kako je preživio genocid.

- Mi koji smo preživjeli dužni smo da govorimo o onome što se dešavalo - potcrtao je Špiodić.

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari 8. juna će biti organizovano javno praćenje izricanja konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić tim povodom je kazao da ne očekuje da će ta presuda biti nešto drugačija u odnosu na ishod prvostepene presude.

- Ne vjerujem da će se promijeniti pravno tumačenje prvostepene presude u značajnoj mjeri. Mislim da će biti prilično rutinska presuda, a s druge strane, šta god da bude ishod drugostepene presude jeste činjenica da će Mladićevo djelo ostati živo i ono protiv čega se moramo boriti. Njegova djela zagorčavaju budućnost ove zemlje i vrijeme je da se borimo protiv tih djela – poručio je Suljagić u izjavi za Fenu.

Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom na doživotni zatvor pred Haškim tribunalom, 8. juna će biti izrečena pravosnažna presuda.

Bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske 2017. prvostepeno je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga – UNPROFOR-a za taoce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.