open-navfaktor-logo
search
Nepravde
Preživio torture logora u Batkoviću i Sušici: Umjesto odštete, mora RS-u platiti 3.000 KM sudskih troškova
Mnogi Bošnjaci su tokom agresije bili su u logorima na području Republike Srpske. Nakon prestanka rata preživjeli logoraši pokušali su tužbama da dobiju odštetu za torture koje su preživjeli u logorima.
30.04.2021. u 12:05
get url
text

Sudovi iz RS-a njihove tužbe su proglasili zastarjelim pa su logoraši, umjesto odštete, prisiljeni plaćati visoke sudske troškove u visini od tri do devet hiljada marka.

Uprkos presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz aprila 2018. godine i stava da obavezivanja žrtava ratne torture na plaćanje troškova postupka predstavlja povredu njihovog prava na imovinu i pravično suđenje, sudovi u Republici srpskoj ne prestaju prisiljavati logoraše koji su tužili RS, da plate troškove suda i pravobranilaštva.

Logorašima se uveliko vrši zapljena pokretne imovine, ili im se novčana sredstva odbijaju od plate ili penzije. U sličnoj situaciji je i Kalesijac hadžija Ibro Ramić, profesor praktične nastave u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija. Njega je rat zatekao u Šeheru. Zajedno sa nekolicinom svojih komšija zarobljen je i odveden u logor. Bio je, između ostalih, i u logorima Sušica i Batković. Tukli su ga i na različite načine mučili. Prisiljavali su ga da njihovoj vojsci kopa rovove na liniji, da radi na privatnim imanjima.

I danas, umjesto odštete, i Ibro Ramić mora platiti tri hiljade maraka sudskih troškova. Nedavno je bio dobio Rješenje od Općinskog suda Kalesija u kojem je bilo navedeno da će sudski izvršitelji doći da mu zaplijene imovinu. Međutim, nisu došli u naznačeni dan. Ako se Ibro Ramić i ponadao da neće biti od toga ništa, ovih dana mu je došlo novo Rješenje u kojem se navodi da će mu svaki mjesec biti obustavljano pola plate dok ne izmiri sve sudske troškove.

Ibro Ramić je vrlo razočaran.

– Tukli su nas, prebijali, mučili, a sada mi njima moramo platiti. Svi su nas ostavili i digle ruke od nas, i država i advokat koji nas je zastupao. Kada sam dobio presudu, otišao sam kod advokata da vidim šta da se radi, a on me praktično istjerao iz kancelarije. A bio je obećao da će pravdu za nas ganjati do Strazbura - priča Ibro Ramić.

Ibro Ramić od svoje plate izdržava šesteročlanu porodicu. Sa suprugom Nurom ima četiri kćerke. Tri su već završile Behram-begovu medresu u Tuzli, a i četvrta je učenica ove medrese. Dvije već studiraju mašinstvo. Paniraju da i treća kćerka upiše fakultet.

I sa cijelom jednom platom jedva je sastavljao kraj sa krajem. Kako će sada kad mu budu odbijali pola plate, ne zna ni sam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.