open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
"Preživio" prijedlog SNSD-a i HDZ-a o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, prihvaćeno pomjeranje plaćanja PDV-a
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je nakon tri dana okončao 8. sjednicu, na kojoj je razmatran niz prijedloga zakona, odluka i rezolucija koje su privukle veliku pažnju javnosti.
20.05.2020. u 17:10
get url
text

Sjednica je okončana bez prisustva zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koji su napustili salu zbog neslaganja sa predloženom Rezolucijom o poštivanju žrtava ustaškog režima, koja je u konačnici usvojena.

Zahtjev zastupnika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost je dobio podršku zastupnika. Za usvajanje ovog prijedloga je glasalo 26 zastupnika, a šest je bilo protiv.  

Taj prijedlog podrazumijeva mogućnost Vijeću ministara BiH da donese privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Ovim je Prijedlogom predviđeno da se taj rok može produžiti i na dodatnih 90 dana, ukoliko postoji potreba.

VEZANI TEKST - "Napadi na Bošnjake moraju prestati": SNSD i HDZ se protive pomjeranju plaćanja PDV-a, Lovrinović napao SDA

Zahjev poslanika Predraga Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH nije dobio podršku zastupnika. Za je glasalo 23 zastupnika, protiv je bilo njih šest, a četvero suzdržano. Izostala je entitetska većina, te prijedlog ide u drugi krug.

Prijedlog amandmana II. i amandmana III. na Ustav BiH, čiji je predlagač zastupnik Demokratske fronte Dženan Đonlagić, je dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, koje nije prihvaćeno, te je Ustavnopravna komisija zadužena da ponoso razmatra ovaj prijedlog.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH je dobio 22 glasa za, šest je bilo protiv, a suzdržano pet, te nije postojala entitetska većina i prijedlog ide u drugi krug.

Nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za lјudska prava, čime je taj prijedlog upućen na naknadno usaglašavanje. Da je prihvaćeno negativno mišljenje, taj bi prijedlog već okončao svoj parlamentarni put.

Tim bi se zakonskim rješenjem utvrdio novi postupak izbora sudija koje je, kako se navodi, prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, te prestanak mandata troje stranih sudija koji su ranije izabrani.

- Izbor domaćih sudija provodi se tako što Predsjedništvo BiH imenuje troje domaćih sudija u Ustavni sud BiH i to dva iz Federacije BiH i jednog iz RS-a. Imenovane sudije od Predsjedništva BiH potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda. Izabrane sudije su pripadnici različitih naroda – navodi se u članu 4. Prijedloga.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.