open-navfaktor-logo
search
Podaci se skrivaju
Previranja u Našoj stranci: Kojović kupuje podršku zapošljavanjem stranačkih kadrova
Nezadovoljstvo unutar Općinskog odbora Novi Grad eruptiralo je pri imenovanju Vlade KS, u koju ispred NS, tvrde naši izvori iz te stranke, nisu imenovani zaslužni i najstručniji kadrovi već oni sa porodičnim i prijateljskim vezama sa stranačkim rukovodstvom
13.08.2019. u 08:09
get url
text

Zapošljavanje članova Naše stranke (NS) u institucijama Kantona Sarajevo (KS) rezultiralo je kritikama na račun te stranke, a njihovo "zbrinjavanje" nije baš naišlo na oduševljenje ni unutar NS. Zbog otvorenog izražavanja nezadovoljstva, ali i potrebe predsjednika NS da u stranačke organe "instalira" poslušnike, jedna je općinska organizacija te stranke već raspuštena.

Radi se o, podsjećanja radi, Općinskom odboru NS Novi Grad Sarajevo, kojeg je Predsjedništvo stranke raspustilo 19. jula ove godine. Članovi te općinske organizacije nisu skrivali neslaganje sa politikom predsjednika Predraga Kojovića, koji, s druge strane, sebi nije mogao priuštiti luksuz da okosnicu Regionalnog odbora NS Sarajevo ponovo čine članovi koji su dovoljno slobodni da se usprotive načinu na koji on upravlja strankom.

Krajem prošle godine je Kojović raspustio prethodni saziv Regionalnog odbora Sarajevo zbog protivljenja koaliranju sa Narodom i pravdom i SBB-om. Da mu se ne bi ponovila ista situacija, djelovao je, tvrde članovi te stranke, protivno stranačkim propisima, a isključivo zarad vlastitih interesa.

Naime, iz Općinskog odbora Centar u Regionalni odbor su izabrani članovi koji nisu "obožavatelji" njegove politike, što je potvrđeno i ranijom podrškom protivkandidatu za predsjednika stranke Damiru Marjanoviću. Sličan odnos prema Kojoviću imali su i izvjesni članovi Regionalnog odbora iz Novog Grada pa je predsjednik NS spriječio taj epilog raspuštanjem te lokalne organizacije.

Nezadovoljstvo unutar Općinskog odbora Novi Grad eruptiralo je pri imenovanju Vlade KS, u koju ispred NS, tvrde naši izvori iz te stranke, nisu imenovani zaslužni i najstručniji kadrovi već oni sa porodičnim i prijateljskim vezama sa stranačkim rukovodstvom.

Postojeću situaciju Kojović pokušava sanirati novim zapošljavanjem, što dodatno utječe na revolt stranačkog članstva. Tako je u Ministarstvu komunalne privrede, kojim rukovodi Srđan Mandić, 10. juna ove godine zaposlena vijećnica NS u Općinskom vijeću Novi Grad Amela Topuz-Bajraktarević. I njen stranački kolega te kolega iz Općinskog vijeća Vernes Ćosić je, u zamjenu za privrženost Kojoviću, dobio posao u jednoj od kantonalnih institucija.

Podatke o zapošljavanju stranačkih kadrova u kantonalnim institucijama nastoji prikriti premijer Edin Forto, koji odbija dostaviti mjesečne izvještaje o saglasnostima na zapošljavanje, iako ga je na taj postupak obavezao zaključak Skupštine KS usvojen u februaru.

Zapošljavanje stranačkih kadrova negativna je praksa kojoj građani KS svjedoče već godinama, ali je u slučaju NS naročito uočljiva s obzirom na to da je ta stranka svoj politički kredibilitet gradila upravo kritikama na račun te prakse, koju danas u najmanju ruku dosljedno slijede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.