open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Prevencija raka grlića maternice: Nakon deset godina počinje skrining HPV tipizacijom
Karcinom grlića maternice je drugi najčešći kancer kod žena u svijetu i može se prevenirati ranim otkrivanjem
21.10.2019. u 14:35
get url
text

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo od danas ponovo, nakon 10 godina, pokreće projekt skrininga karcinoma grlića maternice sa HPV  tipizacijom. Projekt koji u potpunosti finansira Ministarstvo zdravstva KS namijenjen je ženama od 30 do 40 godina koje imaju prebivalište u KS, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja.

Ciljevi projekta su prevencija karcinoma grlića maternice, utvrđivanje stepena prisutnosti HPV među ženama fertilne dobi, te podizanje svijesti o potrebi redovnih godišnjih ginekoloških pregleda. Karcinom grlića maternice je drugi najčešći kancer kod žena u svijetu i može se prevenirati ranim otkrivanjem i liječenjem abnormalnih ćelija koje se javljaju u grliću prije nego što se razviju u rak. Uzročnik je Humani Papilloma Virus (HPV), koji je prisutan kod svih žena kojima je dijagnosticirana bolest.

Kako je rekla dr. Belma Goralija, klinički citolog u Zavodu, skrining je namijenjen ženama kod kojih se potvrdi da imaju ili promjene na Papa testu ili HPV inekciju koja persistira.

-HPV virusa ima preko 100 identifikovanih vrsta. Međutim, ono što nas u ginekologiji interesuje su virusi visokog rizika koji mogu dovesti do karcinoma grlića maternice. Za razvoj karcinoma grlića maternice potrebno jako dugo vremena. Kada HPV virus uđe u tijelo žene, to može da dovede do prolazne, ali i do persistirajuće infekcije koja rezultira time da se virus ugradi u genom žene, dovede do maligniteta, a ćelije počnu nekontrolisano da se dijele - rekla je Goralija.

Navodi da 80% seksualno aktivnih žena u reproduktivnoj dobi dođe u kontakt sa HPV virusom. To, međutim, ne znači da će sve one oboliti od karcinoma.

-Najveći broj, čak 90%, spontano će se osloboditi infekcije. Naš fokus je na onih 10% posto žena kod kojih su moguće promjene, da ih  identifikujemo, na vrijeme reagujemo i uklonimo promjene koje se javljaju na ćelijama prije nego što dođe do klinički manifestiranog karcinoma - rekla je Goralija.

Ističe da je za prevenciju vrlo bitno obavljati redovne Papa testove, a kada se ukaže potreba uraditi i HPV tipizaciju.

-"Svjetske smjernice su takve da se ženama ispod 30 godina ne radi HPV tipizacija, jer je velika vjerovatnoća da će biti pozitivne na HPV virus. Ipak, tu se najčešće radi o prolaznoj infekciji - rekla je Goralija i dodala da je ovaj virus, osim genetskih predispozicija, prisutniji kod žena koje ranije stupaju u seksualne odnose, češće mijenjaju partnere i koje ne koriste zaštitu.

Ministrica zdravsta KS Amela Sofić pozvala je sve žene iz Kantona da se naruče na pregled, jer ovakvi programi spašavaju živote.

-Svjesni smo značaja skrining programa kao dijela savremene medicine. Naša zemlja je u Evropi na začelju kada su ove aktivnosti u pitanju. Pred ovog, planiramo da u narednom periodu povećamo finansiranje skrining programa i za druga najćešća maligna i hronična oboljenja - rekla je ministrica Sofić, saopćio je Press KS.

Sve žene navedene dobne skupine mogu se naručiti na pregled svakim radnim danom u periodu od 9 do 12 sati na sljedećim lokalitetima:

Lokalitet Centar, ul. Josipa Vancaša broj 1, Sarajevo,
Broj telefona: 033/ 560-217
e-mail: [email protected]

Lokalitet Novi dispanzerski centar – Otoka, ul. Bulevar Meše Selimovića broj 2, Sarajevo
Broj telefona: 033/657 170
e-mail: [email protected]

Lokalitet Ilidža, ul. Mustafe Pintola broj 1, Ilidža
Broj telefona: 033/637 194
e-mail: [email protected]

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.