open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Prevencija COVID-19 u Starom Gradu: Dali pomoć za "Kolo srpskih sestara", Hadžibajrić se obratio građanima...
Općina Stari Grad reagirala je na Faktorov tekst "Šta su sarajevski načelnici zbog COVID-19 radili prošle godine, a šta rade sad". 
17.03.2021. u 13:42
get url
text

- Suprotno pisanju portala Faktor.ba da je posljednja informacija o preventivnim mjerama Općine Stari Grad objavljena na našoj web stranici 18. maja prošle godine, a tiče se podrške malinarima u doba pandemije koronavirusa, obavještavamo javnost da Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, kontinuirano poduzima mjere iz svoje nadležnosti, pomaže građanima i djeluje prema stanju na terenu - navodi se u reagiranju. 

Tako navode da su jučer postigli dogovor za otvaranje punkta Hitne pomoći u Starom Gradu, čime bi se u periodu pandemije svakako olakšalo građanima, prije svega rasterećenjem zdravstvenih ustanova na primarnom nivou što bi olakšalo i rad uposlenicima Doma zdravlja Stari Grad, ali i drugih zdravstvenih ustanova. Načelnik Hadžibajrić i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Malik Garibija su o ovoj temi direktno razgovarali sa ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem, upravo zbog pogoršane epidemiološke situacije. Otvaranje punkta Hitne pomoći u Starom Gradu je inače tema godinama.

Kao preventivnu mjeru 13. marta 2021. godine, po nalogu općinskog načelnika, UVD Vratnik izvršili su pranje i dezinfekciju Baščaršijskog trga, zatim ulice Halači zbog velike frekvencije građana koji dolaze u Narodnu kuhinju, kao i platoa ispred zgrade Općine Stari Grad zbog velikog broja stranaka koje se obraćaju za usluge u Šalter sali i stoje u redu na platou.

U Općini u preventivne mjere računaju i to što je u petak, 12. marta 2021. godine, Hadžibajrić uputio poruku građanima "u kojoj ih je upozorio na ozbiljnost situacije i pozvao na oprez i odgovorno ponašanje s ciljem zaštite sebe i ostalih članova zajednice". Služba civilne zaštite Općine Stari Grad isti dan je izvršila podjelu zaštitnih maski građanima na ulicama Starog Grada. 

VEZANI TEKST - Šta su sarajevski načelnici zbog COVID-19 radili prošle godine, a šta rade sad?

Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, 10. marta 2021. godine, donirano je 400 višekratnih zaštitnih maski i sredstva za dezinfekciju s ciljem povećanja stepena sigurnosti djece i uposlenika ovog Zavoda.

U preventivne mjere borbe protiv koronavirusa od koristi za građane od 22. jula do 17. decembra 2020., a koje Faktor nije računao kao takve, Općina Stari Grad ubraja i: Uručena zaštitna oprema za Narodnu kuhinju Stari Grad, uručena zaštitna oprema za Narodnu kuhinju Stari Grad, podjela zdravstvenih paketa za osobe treće životne dobi, stručnim službama CZ uručeno maske, rukavice i dezinfekcija: VD Vratnik, DZ Stari Grad, PU SG, Crveni kruž, Klico trans. Zatim: Udruženju "Kolo srpskih sestara" uručena pomoć, svim školama podijeljeni beskontaktni dozeri, pomoć od 10.000 KM za Opću bolnicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.