open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Prevarom u privrednom poslovanju oštetili Hotel Tuzla za više od devet miliona KM
Kantonalni sud Tuzla je potvrdio optužnicu Tužilaštva TK protiv Igora Pogačara (57) i Fadila Sarajlića (67), obojica iz Republike Slovenije, zbog postojanja osnovane sumnje da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal, te protiv Amalije Simić (55), Nedima Hadžigrahića (59) i Nedžada Izića (61)iz Tuzle, koji su optuženi da su bili članovi ove grupe.
17.02.2020. u 12:03
get url
text

Pogačar i Sarajlić, kao organizatori grupe, te Hadžigrahić, su optuženi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju i krivotvorenjem službene isprave. Simić i Izić za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju.

U optužnici je navedeno da su Pogačar i Sarajlić kao organizatori grupe, kao i drugi pomenuti članovi grupe koji su im pomagali u činjenju ovih krivičnih djela, prouzrokovali štetu privrednom društvu Hotel Tuzla u iznosu većem od devet miliona KM.

Portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović kazao je da se radi o neispunjenju ugovornih obaveza po ugovoru o privatizaciji, u periodu od 2007. do 2009. godine, kao i prikrivanju i lažiranju određenih podataka za investiciona ulaganja koja su bila namijenjena u rekonstrukciju Hotela Tuzla, čime je hotelu pričinjena višemilionska šteta.

Također, optužnicom je obuhvaćen i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Zijad Hasanhodžić, koji je optužen za krivično djelo nesavjestan rad u službi, ali ne kao član spomenute grupe, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Slovenački mediji prije pet godina su pisali o ovom slučaju.

Tada je, prema pisanju ljubljanskog Dnevnika, advokat Faik Muhić, uvjeren da je Pogačar prilikom kupnje hotela Tuzla postupio nezakonito, u ime zaposlenih u hotelu prijavio Pogačara i nekoliko drugih ljudi zbog sumnje da su počinili krivično djelo poslovne prevare i zloupotrebe položaja.

Pogačar se, prema navodima iz prijave, pri kupnji hotela obavezao da ga neće prodavati dok se, u ime radnika, ne vrate svi krediti. To Pogačar nije učinio, dionice hotela Tuzla je založio u Factor banci, što je, kako je naveo Muhić, isto kao prodaja.

Priča je počela 2002. godine, kada je oko 120 zaposlenih udružilo snage i od Agencije za privatizaciju u Tuzlanskom kantonu kupilo dvije trećine dionica Hotela Tuzla. Kupnja je finansirana kreditima u ukupnom iznosu od oko 900.000 eura uzetih u Hypo banci. Budući da radnici nisu bili u mogućnosti da vrate kredite, banka je 2006. godine podnijela tužbu protiv njih. Pogačar je u priču ušao godinu kasnije, kada se s radnicima dogovorio da će otplatiti kredite banci, koji su se u međuvremenu popeli na 1,25 miliona. Međutim, isplatio im je oko pola miliona.

Dogovoreno je da će Pogačar svm zaposlenicima platiti iznose koje će na temelju uloženih tužbi donijeti sud. Kad je Hypo 2009. ponudio nagodbu u visini od 900.000 eura, njihov prijedlog za Pogačara je bio neprihvatljiv.

S obzirom da Ram Invest nije ispunio dgovore, ugovori o prijenosu dionica su otkazani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.