open-navfaktor-logo
search
Nezvanično
Pretresi završeni: SIPA uhapsila šeficu u UIO i još pet zaposlenih zbog koruptivnih djela
U akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je uhapšeno šest zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, osumnjičenih za zloupotrebu položaja ili ovlasti te primanje dara i drugih oblika koristi.
21.12.2022. u 19:29
get url
text

Banjalučki mediji su objavili da su uhapšeni Jelena Majstorović, šefica Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalnog ureda UIO u Banjoj Luci, te zaposlenici Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić.

Iz SIPA-e zasad nisu mogli zvanično kazati ko je uhapšen.

VEZANI TEKST - SIPA izuzima dokumentaciju iz prostorija UIO u Banjoj Luci: Pod lupom rad šefice za sprečavanje šverca?

U sklopu akcije, inspektori SIPA-a danas su viđeni kod zgrade u centru, u kojoj se nalazi stan koji, kako postoje tvrdnje, Majstorovićeva koristi, pišu Nezavisne.

Ova akcija, kodnog naziva "Brend IV", počela je jutros. Pretreseni su stambeni objekti i pokretne stvari na šest lokacija na području Banja Luke, Bosanske Gradiške i Prnjavora.

- Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina dokumentacije, 13 satova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - saopćili su iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine ranije danas je saopćeno da je akcija usmjerena na šest osoba, zaposlenih u UIO BiH, te da je u pitanju borba protiv koruptivnih krivičnih djela.

Još prošle godine je CIN objavio tekst o tome da pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

Prema pisanju CIN-a, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je utvrdila da su ovi inspektori najmanje deset puta tokom 2017. i 2018. godine koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

VEZANI TEKST - Šefica i njeni "crnokošuljaši" za iznude

- Pritom su za sebe zadržavali dio oduzetog nakita te na prevaran način izdali više potvrda o privremenom oduzimanju nakita naznačenih na manje količine - navedeno je u SIPA-inom dokumentu, na koji se poziva CIN, a vlasnici tvrde da nedostaje skoro polovina oduzetog nakita.

CIN je objavio i svjedočenja trgovaca koji su tvrdili da su reketirani.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje su ranije demantirali njihove navode, kazavši da se radi o neosnovanim optužbama nezadovoljnih pojedinaca.

U maju ove godine su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli u prostorije Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci, odakle su izuzeli određenu dokumentaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.